Entrades amb l'etiqueta ‘Noucentisme’

BARCELONA – Gran Via, 733

dissabte, 2/06/2012

A la Gran Via, entre els carrers de Sardenya i Marina i propera a la plaça de Toros Monumental, és notable aquesta construcció que va ser aixecar Jaume Rius l’any 1930.
L’obra d’una gran monumentalitat es veu sobredimensionada per la tribuna-mirador dels setè-vuitè pisos suportada per grans mènsules i el gran ràfec que l’aixopluga. També cal esmentar el portal d’entrada el qual juntament amb el balcó del pis principal formen un gran conjunt més propi del barroc espanyol. Profusió de detalls plateresc i renaixentistes completen la façana.


L’arquitecte que el va dissenyar fou Francesc Portillo el qual treballava per la família Rius com es pot veure en les cases de Padilla, 213-215 (1929) i la Fonda Rius davant de l’estació de França (1929). Una caracter´sitica d’aquest arquuitecte noucentista és que solia “firtmar” els seus edificis a la façana.

SANT JOAN DESPÍ – can Po Cardona

dimecres, 22/06/2011

L’arquitecte barceloní Juli Maria Fossas (1868-1946) progressivament va anar deixant un modernisme molt treballat  per arribar al noucentisme tot passant  per una sèrie de cases barates del Foment de la Propietat que es troben entre ambdues tendències estilístiques.

A Sant Joan Despí va realitzar dos projectes per a Miquel Cardona: la seva casa del carrer Ribes, el 1925, i la reforma de la masia coneguda com Can Po-Cardona, el 1927, al Camí del Mig.

La reforma de la masia consistia en la construcció d’una torre, l’afegit d’un cos lateral i una reforma interior i, en el seu disseny, va ser coherent en l’origen barroc de la mateixa.

La façana és recoberta per tota una sèrie d’esgrafiats, obra de Gabriel Caldés, també d’inspiració barroca. Tracten de diferents temàtiques: les quatre estacions, representacions de personatges públics catalans (Francesc Cambó,  Àngel Guimerà, Mossèn Cinto Verdaguer), efígies de músics (Granados, Chopin, Wagner, Beethoven), instruments musicals, escenes de cacera, cistells de flors, garlandes, pageses, etc.

Quan es visita Sant Joan Despí per contemplar l’obra de Jujol, és recomanable allunyar-se una mica del centre per poder veure també aquesta masia.

http://vptmod.blogspot.com/2011/04/badalona-cases-foment-de-la-propietat.html

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=200

BADALONA – Grups escolars anys 20

dissabte, 12/02/2011

A partir dels anys 1920′ es van començar a erigir arreu del territori les anomenades “Escuelas Nacionales” i els “Grupo Escolar” per tal de fer arribar l’educació a tots els nens i nenes.
A Barcelona relacionem aquests edificis amb la figura de Josep Goday, però a la resta de localitats altres bons arquitectes també van realitzar obres similars.
A Badalona aquests edificis van anar a càrrec de l’arquitecte Adolf Ruiz Casamitjana, arquitecte poc estudiat i autor d’edificis modernistes tan emblemàtics com la Rotonda, la Casa Llorens i la Casa Castells. En aquest cas es decantà per l’estil noucentista, estil força desafortunat si el comparem amb el modernisme anterior i el racionalisme posterior, encara que ens ha deixat alguns exemples bons.
Com a mostra us deixo el Grup Escolar Ramon Muntaner (ara Lola Anglada), el Grup Escolar Ventós Mir i l’Escola d’Arts i Oficis, construíts entre els anys 1924 a 1928.