Lo Parot, una olivera mil·lenària inoblidable.

Per arribar a aquest arbre excepcional, cal anar fins a Horta de Sant Joan, a la comarca de la Terra Alta. A uns centenars de metres de la sortida del poble en direcció Bot, per la carretera T-334, dins d’una finca privada, que amablement facilita l’entrada, i enmig d’un oliverar, ens apareix un veritable espectacle de la natura.

Es tracta de l’olivera anomenada “Lo Parot” que vol dir el pare de tots els arbres ja que simplement és el més vell del territori català. Es tracta d’una olivera mil·lenària declarada arbre monumental el 1990 i que té  8m d’alçada, una volta de canó, a 1,30 m d’alçada, de 7,45 m, un volt de soca de 15 m i un diàmetre de capçada de 9 m.

Observar aquesta olivera pot tenir el mateix encant històric que contemplar una ermita romànica ja que l’arbre es va plantar possiblement al mateix temps que s’aixecaven els murs d’aquests temples. Per tant, es tracta d’un veritable monument natural que ha nodrit moltes generacions d’habitants de la Terra Alta a partir de l’oli que se n’ha pogut esprémer de les seves olives.

L’olivera és un dels arbres més longeus de la Mediterrània. Entretenir-se a mirar la recargolada soca ens fa pensar en les tempestes, les ventades, les fredorades i les sequeres que ha suportat aquest arbre al llarg de la seva vida. Malgrat les ferides patides i la buidor de l’interior del seu tronc, “Lo Parot” segueix obrint la seva capçada cap al cel, talment com si ens digues: “segueixo essent aquí, esperant el sol i l’aigua de cada primavera per tornar a començar el meu cicle vital”.

Aquesta visita ens ha fet pensar en les oliveres mil·lenàries. Després de consultar blocs i notícies hem comprovat amb satisfacció  que la Taula del Sènia (www.tauladelsenia.org ) va encarregar el 2009 un recompte d’aquests arbres. El resultat va ser que es van identificar-se, en els 29 municipis de la Mancomunitat del Sènia, que compren terres catalanes, aragoneses i valencianes, 4.157 peus que, a 1,30 m d’alçada el tronc tenen un perímetre superior a 3,5 m. Una de les iniciatives d’aquesta associació ha estat la promoció d’oli d’oliveres mil·lenàries. Certament un pa amb tomàquet  regat amb aquest oli és com degustar un pessic d’història.

Comparteix

    Comentaris