El mas d’en Xup, un descobriment inesperat

Mas d´en Xup (L'Espluga de Francolí)

Dins el terme de l’Espluga de Francolí, tot i que força allunyat del poble, als peus del camí rural que va de Blancafort a Senan, hi ha un gran casalot amb una capella adossada. És un mas que sorprèn per la seva monumentalitat, amb galeries porxades i una destacada torre cilíndrica en un dels angles. Té origen medieval i està bastit al mateix lloc que ocupava una antiga vi·la romana. Igual que l’Espluga, va ser possessió de l’orde dels hospitalers fins a la desamortització. Al segle XVI era conegut com mas Fuster, i al XVIII era ocupat per la família Civit. L’edifici va ser molt transformat cap a la fi del segle XVIII i a començament del XIX. A la llinda de la porta de la capella hi ha la data de 1787, a la casa que hi ha enfront de la masia, la de 1791, i a la llinda de la porta principal, la de 1808.

Comparteix

  Etiquetes: ,

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús