El palau renaixentista de Linyola

Linyola és un municipi del Pla d’Urgell que ha començat a fer-se popular pel fet de ser el lloc de naixement del jugador del Barça, Bojan Krkic. Tanmateix, a banda d’això, és un lloc força desconegut i en canvi de gran interès per als amants de l’arquitectura, especialment la renaixentista. Una mostra d’això és el palau renaixentista, ara Casa de la Vila.

És un edifici senyorial del segle XVI conegut erròniament com a palau dels Barons de Linyola. Segons la documentada informació que ens ha fet arribar Esteve Mestre, no hi ha cap document que acrediti la pertinença d’aquest casal als barons. Se sap que va ser construït pel francès Bernat Longor, per encàrrec del patrici local Joan Fornés, l’escut del qual (amb un forn) es pot veure al portal adovellat de la casa, amb la data de 1557.

De la bella façana porticada, feta amb pedra picada, cal destacar-ne els quatre finestrals renaixentistes emmarcats per pilastres i entaulaments de tipus clàssic, amb capitells esculpits. Al pis més alt hi ha una galeria de petits arquets carpanells. En la rehabilitació, feta a començament del segle XX, es va fer servir pedra de l’antic cementiri i d’altres cases del poble. Va ser restaurat l’any 1991.

Podeu veure més fotografies aquí.

Comparteix

  Etiquetes: ,

  Comentaris

  • esteve mestre roige

   20/06/2011 - 23:25

   Si l’ edifici el va construir un patrici local Joan Fores, com es pot dir que la casa era dels Barons de Linyola???? -als cadastres de 1553 i posteriors no hi tenen cap casa a Linyola- i com es pot anomenar una casa del carrer major de la vila, “castell”?
   La casa va anar passant de mà en mà fins arribar als Galceran que el 1902 se la va vendre al poble. Si veieu l’ obra de Ceferi Rocafort sibre Lleida o l’ Album Maravella on l’ article de Linyola l’ escrigué Valeri Serra Boldú no hi llegireu res de casa de barons, ni de castells…

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús