Maria Garganté

Maria Garganté LlanesDoctora en Geografia i Història (Història de l’Art) per la Universitat de Barcelona. Postgraduada en Museus i Educació, Màster en Estudis de la Dona pel Centre de Recerca Duoda de la UB i postgraduada en Interpretació ambiental i del Patrimoni per la UOC. Ara realitzo el Màster d’Antropologia i Etnografia de la UB. Professora del Departament d’Art i Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i del Departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra, també he estat professora de la Universitat de Barcelona (2005-2006), la Universitat de Girona (2011-2012) i també sóc tutora a la UNED i a la UOC. He impartit cursos a la Universitat Internacional de Catalunya, a la Universitat de Lleida, a la Universidad Anáhuac Norte de Mèxic DF, a la Université Toulouse-Le Mirail i a la Université de Perpignan-Via Domitia.

Més enllà del que posa als documents oficials que m’identifiquen, el cert és que per circumstàncies de la vida vaig néixer a Barcelona, prop de l’Hospital de Sant Pau de Domènec i Montaner (així que com explica la Mª Mercè Marçal, de petita jo també podia gallejar d’haver nascut “a la capital”). Barcelona era la ciutat “dels metges” i la d’aquella casa que em tenia fascinada als peus del Tibidabo –era la finca “El Pinar”, obra d’Enric Sagnier- fins que m’hi vaig instal·lar als divuit anys (vull dir a Barcelona, no a la casa de Sagnier). D’aquella època en la que anava amb una “guia urbana” a la bossa –no pas per temor de perdre’m, sinó perquè m’agradava conèixer els noms dels carrers i les seves formes en l’entramat urbà- m’ha quedat el gust per fer de “flâneuse” i badar sense pressa, mirant ací i allà.

Però jo sempre dic que sóc una “noia de poble” i és a Sanaüja, a la Segarra, on vaig créixer gairebé fins al metre vuitanta, on hi tinc els fonaments i paret mestra. I no sé si aquest “ser de poble” ha determinat una manera de veure i relacionar-me amb l’arquitectura, l’art i el patrimoni; potser pel fet de jugar a cuit i amagar en un urbanisme medieval gairebé inalterat? Potser perquè ben aviat vaig sentir la curiositat vital de la “descoberta” voltant “masos, pobles, boscos i sembrats”? Ara ja porto, però, mitja vida a ciutat i també me les estimo, almenys una mica. De fet, m’agraden les ciutats molt grans, tant com els pobles molt petits. I sempre he somiat amb un apartament a París…Tot i que en realitat seria més feliç a Lisboa.

Però una de les coses que més m’agraden és recórrer aquest petit país nostre i retrobar-ne el “geni”, potser per allò de què “la història, al cap i a la fi, no és gran cosa més que geografia”, que vindria a dir que sempre i en tot moment, el lloc compta. De vegades penso que vaig triar un camí que ja sabia que era difícil –sempre han dit que les coses que valen la pena no ho són pas, de fàcils-, però al mateix temps sempre n’he estat convençuda i no m’he penedit mai de res. Perquè la història de l’art m’ha proporcionat (i em proporciona) moments d’immensa felicitat i això, en els temps que corren, no tan sols és impagable, sinó que fa que la vida sigui sempre un lloc més passador i agradable.

Comparteix

  Comentaris

  • Francesc Viso. Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana

   21/11/2013 - 11:01

   Bon dia Maria
   T’hem fet un correu a la teva adreça de la UPF per a convidar-te com a relatora al nostre congrés “Després de les Noves Plantes. Canvis i continuïtats a les terres de parla catalana”.
   Mira-t’ho i ens contestes el més aviat possible, sisplau.
   Si no em trobes al telèfon de l’oficina, el meu móbil és 600551051
   Cordialment
   Francesc Viso
   CCEPC

  • Anna

   08/04/2014 - 11:51

   Bon dia, estic molt interessada en contactar amb vostè per fer-li una consulta per la meva tesi doctoral. He enviat un correu a l’adreça de la UPF. Moltes gràcies.

   atentament,

   Anna Feu

  • Pere Rams Folch

   10/01/2016 - 18:34

   Hola Maria, m’agradaria contactar amb tu per parlar de fer un article sobre l’església de Batea per a la revista que fem al poble.

   Moltes gràcies per la teva atenció

   Pere Rams

  • mariona

   01/02/2016 - 17:52

   Hola Pere,
   Disculpa el retard en respondre’t; tenia el blog una mica “abandonat”. Pots contactar amb mi al correu maria.gargante@uab.cat o maria.gargante@upf.edu.
   Salut!
   m.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús