Les rutes de Rutes per viles i racons organitzades per Regions Sanitàries

dilluns, 1/06/2020 (javellaneda)

Rutes per Regió Sanitària

Un cop ja sabem que la regió sanitària metropolitana queda convertida en una unitat i inventariem les petites diferències entre la distribució comarcal i la sanitària:

  • Santa Coloma de Queralt pertany a Catalunya Central tot i ser a la Conca de Barberà
  • Biosca i Torà pertanyen a Catalunya Central tot i ser de la Segarra
  • Vacarisses i Rellinars pertanyen a Catalunya Central tot i ser del Vallès
  • L’Alt Maresme fins a Canet pertany a Girona

Podem ordenar les rutes per Regió Sanitària. Exclourem aquelles que estan a cavall d’una o l’altre.  Som-hi!!

Alt Pirineu i Aran:

Girona: 

A peu:

En bicicleta de muntanya:

Amb nens:

Catalunya Central: 

Rutes per Regions Sanitàries

A peu:

En bicicleta de muntanya:

Amb nens:

Rutes per Regió Sanitària

Lleida:

A peu:

En bicicleta de muntanya:

Amb nens:

Terres de l’Ebre:

 

Desitgem que tots estigueu bé i que, amb la propera millora de la mobilitat no calgui controlar aquests límits. Però per això, diuen els rumors que manca quasi un mes. Fins llavors i dins dels límits: Salut i bona ruta!!

Curiositat confinada: El Bac de Llivia, França

diumenge, 29/03/2020 (javellaneda)

Resulta que la frontera entre els estats espanyol i francès no és la mateixa per als ramaders de Llívia i els seus ramats que per a la resta de ciutadans. I això és així des del tractat dels Pirineus (Any 1.659)   Les diferències entre les dues fronteres és el que s’anomena el Bac de Llívia.

De què es tracta aquesta curiositat històrica encara vigent?

Ruta Bac de Llívia

Vall de la Grava. Zona del Baix Carlit, Bac de Llívia

Mapa actual del Bac de Llívia

La superfície actual dels drets de pastura per als ramaders de Llívia és la que veieu en aquest mapa. Havia estat molt més gran però els conflictes amb els municipis d’Angustrina i, sobre tot, de Bolquera – que se’n queda 2/3 parts l’any 1832 – ; la construcció de la presa de la Bullosa, i la conversió de l’espai en una zona amb alt interès turístic i protegida com a Cité Classée per França, ho van deixar així en la darrera negociació

Aquesta negociació és de l’any 1980, però els litigis es succeeixen des de que França fa el Pla Cadastral de 1827 fins a la darrera en què s’acorda que l’hotel que es farà en una parcel·la llogada de forma irregular, passi a ser de Llívia l’any 2030. Ja falta ben poc.

Així doncs Llívia té en propietat unes poc més de 1.300 Ha de boscos, pastures i alguns llacs en territori francès i amb una història llarguíssima. Recentment, l’any 2013,  s’afità la zona per tal que aquest espai es conservi i no quedin dubtes sobre els seus limits.

A finals de maig l’Ajuntament de Llívia convoca a la Festa de la Transhumància per acompanyar els ramats fins a la Bullosa. Des del Consell Comarcal de la Cerdanya s’organitzen visites al Bac de Llívia durant l’estiu. Però fora d’aquesta temporada també manté l’atractiu per a l’esquí de muntanya o les raquetes. El bosc espès i els llacs més propers a la zona de la Bullosa gran i la immensitat de la vall de la Grava fins al Llac del Racó són d’una gran bellesa a totes les estacions de l’any.

Ruta BAc de Llívia

Llac del Racó. Vall de la Grava

Com arribar-hi:  

A més a més de l’itinerari que pugui escollir cada any la Festa de la Transhumància de Llivia o la visita guiada que us hem indicat, hi podeu arribar durant tot l’any pel vostre compte:

  • Des de l’estació d’esquí de Font Romeu que us hi porta amb telecadira fins al límit sud tant a l’estiu com a l’hivern.
  • Des de Mont-Lluís (Alt Conflent) per una carretera que us deixa a l’alçada del refugi, sota l’embassament de la Bullosa. Aquesta carretera és tallada a l’estiu i cal agafar una autobús que fa sortides durant tot el dia i que s’agafa al inici de la mateixa.

Cal recordar que el refugi es troba tancat per obres durant tot aquest any 2020, però hi ha l’oficina d’informació i l’hotel un cop travessada la presa.

Ruta Bac de Llivia

Al Bac de Llívia des de Font Romeu – Pirenées 2.000

 

Rutes amb el millor Oli Novell Verge Extra

dijous, 31/10/2019 (javellaneda)

Durant novembre i desembre es fan a diverses contrades del nostre país un reguitzell de Fires i Festes per donar la benvinguda a la nova tongada d’Oli Verge Extra: Les Fires de l’Oli Nou o Novell. S’acaba la collita i comença la feina als molins per produir un oli intens i gustós.

Rutes de l'Oli Verge Extra

Entre les rutes de Rutes per viles i racons n’hi ha que passen ben a prop d’alguna de les poblacions on les celebren. N’hem fet un recull per tal d’animar-vos a fer una visita plena d’activitats, tant culturals com esportives. Una immersió al territori on la gent del camp treballa durant tot l’any per obtenir un producte exquisit i alhora tant tradicional a casa nostra com és l’oli d’oliva.Rutes de l'Oli Verge Extra

Som-hi amb la llista que ordenarem per data de la Fira:

Novembre 2019:

  • Llorenç del Penedès (Baix Penedès):  XXIV Fira de l’Oli i Vi Novell. 10 de Novembre. Telèfon de la Cooperativa: 977 67 70 22

Ruta (a peu/btt): Masos, vinyes i sorpreses a les viles del Baix Penedès

Rutes de l'oli

  • Santa Oliva (Baix Penedès): Fira de l’Olivera. 9 de Novembre de 2019. Telèfon de l’ Ajuntament de Santa Oliva: 977 67 92 04 

Ruta (btt): Ente ermites i torres al Baix Penedès

Rutes de l'oli

 

Desembre 2019:

  • El Catllar (Tarragonès): Fira de l’Oli Nou. 1 de Desembre. Telèfon de la Cooperativa: 977 65 33 29

Ruta (a peu/btt): Natura i modernisme al voltant de Renau

Rutes de l'Oli Novell

  • La Bisbal de Falset (Priorat): XVIII Festa de l’Oli Nou.  Desembre. Pendent de confirmar

Ruta: Pedalada pel Priorat de l’oli

Rutes del Priorat de l'Oli

Ruta (btt): Tots els colors de la Terra Alta en una pedalada

Ruta de l'oli nou

  • Cabacés (Priorat): XIV Fira de l’oli de la Baronia de Cabacés. Dia 7 de Desembre  Telèfon del Moli – Cooperativa de Cabacés: 977 83 91 12

Ruta (btt):  Pedalada pel Priorat de l’Oli

Rutes pel Priorat de l'oli

Ruta (a peu): A Sant Salvador de les Espases des de l’aeri de Montserrat

Rutes de l'Oli

Ruta (a peu): Bertí,graus i cingleres

Rutes de l'Oli

Tant de bo us sigui d’utilitat aquesta combinació de ruta i Fira-Festa i hàgiu fet les vostres anotacions a l’agenda.  Bon oli i bona ruta!!

Immersió en l’Espai Natural de les Muntanyes de Prades (II)

dimecres, 31/07/2019 (javellaneda)

El segon article sobre les Muntanyes de Prades el volem dedicar a l’aigua. Es molt important visitar aquestes terres assegurant-se abans que hi ha un mínim d’aigua als llocs. En temporades de sequera perllongada el paisatge d’aquestes contrades perd un dels seus principals encants.

Sense abastar-ho tot doncs es faria molt llarg ens fixem en: el riu Glorieta a Alcover, els Gorgs de la Febró, la Cova de les Gralles a Capafonts i el Llac de Prades. Ja farem prou!

Amb el riu Glorieta trenquem la promesa de no sortir del interior de l’Espai Natural. Ens decidim a accedir-hi des d’Alcover, el que ens permet disposar d’opcions circulars tant en el tram a peu com en el de cotxe. Caminem des de Molins de Terrers fins al salt del Niu de l’Àliga.

Rutes per les muntanyes de Prades. Glorieta

Bassa dels Molins de Terrers

Rutes per les Muntanyes de Prades. Glorieta

Riu Glorieta

Rutes per les Muntanyes de Prades. Glorieta

Canal del riu per portar aigua als Molins

Rutes per les Muntanyes de Prades. Glorieta

Salt del Àngel. Riu Glorieta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els Gorgs de la Febró. El riu del Gorg és afluent del riu Siurana i el seu nom no deixa dubtes del que ens hi trobarem. No calen detalls i és adient allò de que val més una imatge que mil paraules.

Rutes per les Muntanyes de Prades. La Febró Rutes per les Muntanyes de Prades. La Febró

Gorg del Mas dels Frares. La Febró

Seguim. Tot i que el riu Brugent rep aquest nom des de poc més avall de Capafonts, on s’uneixen diversos barrancs que l’alimenten, nosaltres pujarem cap amunt. Per un d’aquests barrancs, potser el principal, s’arriba a una espectacular balma anomenada Cova de les Gralles. Escoltant el ressò de les nostres veus, ens imaginem un macro concert d’aquest instrument en una “carpa – amplificador” tant excepcional. Sense paraules!

Rutes per les Muntanyes de Prades. Capafonts

Cova de les Gralles

Finalment, més humil, discret i aquest cop: artificial; però en un racó bonic i amb una passejada d’aproximació molt agradable, hi trobem el petit Llac de Prades o de la Roca Foradada. Ideal per arribar-s’hi amb infants.

Rutes per les Muntanyes de Prades.

Llac de Prades

I la Roca Foradada? De roques en parlarem en un proper article. N’hi ha moltes: ponts, avencs, cingleres, roques singulars. Per donar i per vendre! Fins llavors amigues i amics:

Bona ruta!

 

Immersió en l’ Espai Natural de les Muntanyes de Prades (I)

diumenge, 21/07/2019 (javellaneda)

Quatre dies sense sortir d’aquests paratges, fent-hi vida. Visitant allò que té i allò que s’hi cou. Recorrent les viles i els racons en sortides curtes o més llargues, sense creuar-nos amb ningú o fent els senders més coneguts, parlant amb uns i altres. Capbussada a les Muntanyes de Prades. Patrimoni i natura.

Rutes per les Muntanyes de Prades

Volíem estar-nos dins del parc. La vila escollida fou Mont-ral. Si volem ser al rovell de l’ou d’aquestes contrades i l’hotel s’anomena Cor de Prades… sembla que podem assolir l’objectiu. L’església de Sant Pere marca el punt més alt – com tot en aquest espai natural, rasca els 1.000 metres (857 m) – . L’hem visitat de nit! Hi té una de les poques vistes a la plana que hem contemplat.

Rutes per les Muntanyes de Prades, Mont-ral

Comencem doncs per les viles i els pobles. Visitem: Mont-ral, Capafonts, Prades, Farena, La Febró i l’Albiol. Tots diferents però tots dignes de visita. Els serveis els teniu a Prades i a Capafonts, val la pena tenir-ho en compte.

Rutes per les Muntanyes de Prades, Albiol

L’Albiol

Rutes per les Muntanyes de Prades, Farena

Farena

Rutes per les Muntanyes de Prades, Capafonts

Capafonts

 

 

 

 

 

 

 

Som en un altiplà calcari.  Hi creix l’alzina, el roure, el pi roig i la pinassa – tots surten a la primera de les imatges d’aquest article – i s’alternen amb el conreu de l’avellaner. Com ens deia un pagès de l’Albiol: “Aquí l’ametller no hi viu bé per les gelades, hem de plantar avellaners”

Rutes per les Muntanyes de Prades

Alhora, quan hom sent a parlar de terreny calcari ràpidament li venen al cap els efectes que l’aigua produeix en aquest tipus de pedra: Cingleres i gorgs. I així és! No hi manquen.

Rutes per les Muntanyes de Prades, riu Siurana

Cingleres del riu Siurana

Mont-ral ens obra la porta al naixement del riu Glorieta. Capafonts i Farena al riu Brugent, La Febró al riu Siurana. A Prades en canvi hem escollit visitar el petit llac artificial de la Roca Foradada. Els hi dedicarem un post específic seguit a aquest. Es mereixen menció a part.

Aquí només un tastet de la “dramàtica” bellesa, com diuen els anglesos, d’aquests paratges durs i que enganxen, tot alhora. La visita es fa curta i no en voldries marxar!

Aviat la segona part i propostes de ruta. Bon estiu!

Rutes per les Muntanyes de Prades, riu Glorieta

Gorgs del riu Glorieta

 

Dues versions de la mateixa ruta. I alhora!

dilluns, 25/03/2019 (javellaneda)

Normalment publiquen rutes a la revista Descobrir Catalunya  – en paper – i al cap d’un temps raonable les activem a Descobrir.cat en el seu espai de Rutes i Escapades.

Però per a la Ruta en bicicleta pels dominis del castell de Llaés,  https://www.descobrir.cat/ca/rutes/ruta-en-bicicleta-pels-dominis-del-castell-de-llaes-750.php , hem pensat que era més convenient fer-ho alhora tal com s’anuncia a la revista que és al quiosc des del dia 22 de març.

Ruta Descobrir Llaés

Castell de Llaés i Serra del Cadí

El motiu que ha portat a fer aquesta proba és la dificultat per publicar el recorregut inicialment previst en l’espai limitat de la doble plana de paper.  A la revista hem publicat un recorregut més fàcil tant sobre el terreny com a l’hora de descriure’l. Però els seguidors més esportistes – que també els tenim – és quedaven sense una versió de la ruta que els podia encaixar bé.

Ruta Descobrir Llaés

Dit i fet!  A la revista en paper la més fàcil i al Blog de Rutes per viles i racons  – amb enllaç a les Rutes i Escapades de Descobrir.cat  –  la més esportiva descrita de forma adient. Només heu de fer clic a l’enllaç i ja la teniu. Gràcies a aquesta ampliació podreu visitar la Serra dels Bufadors però us avancem que us ho haureu de guanyar a pols!! Esperem que us agradin les dues versions i s’adaptin als vostres gustos. Bona Ruta!

Ruta Descobrir Llaés

Serra dels Bufadors

 

Rutes de Marxa nòrdica als peus del Cadí

dimarts, 8/01/2019 (javellaneda)

Proposta de sortida de marxa nòrdica amb diferents opcions d’itinerari adaptats al nivell de cadascú. Tots ens permeten contemplar la imponent cara nord del Cadí; ben diferent segons l’època de l’any però sempre tant impressionant.

Les diverses opcions les hem descrit assenyalant les fites principals per les que anireu passant durant el recorregut, segons l’itinerari escollit. Ho teniu al camp d’Observacions de la Ruta. Aquest n’és l’enllaç per accedir-hi:

 (Ruta preparada en col•laboració amb l’Associació de Marxa nòrdica Cadí Pirineus www.nordicwalking.cat. Imatges cedides per Albert de Gràcia – Meteo Pirineus catalans )

Ruta marxa nòrdica

Els recorreguts transcorren amb puges i baixes que ens fan anar acumulant metres de desnivell tot i que la cota variï relativament poc: entre 1.150 i 1.500 metres. Segons el recorregut que agafem el desnivell acumulat anirà des de poc més de 500 metres fins a quasi 900. Són aquests desnivells i distàncies les que fan que cataloguem la ruta amb un nivell de dificultat mitjana. Cal estar habituats a caminar a un cert ritme i tenir fons, però no tenen dificultat tècnica de cap mena.

Ruta Marxa Nòrdica Boscalt

Santuari de Boscalt

Recordem que sobre la tècnica de la Marxa nòrdica hem publicat un article al bloc de Rutes per viles i racons http://blogs.descobrir.cat/rutespervilesiracons/2017/10/09/marxa-nordica-a-peu-fent-salut-a-tota-marxa/ també ho podeu trobar a https://www.nordicwalking.cat/la-marxa-nordica/ de l’Associació Cadí Pirineus. Per aprofitar tot el potencial esportiu i de salut d’aquesta modalitat de caminada, és molt convenient començar aprenent bé la tècnica seguint les indicacions d’un monitor expert.

Ruta Marxa Nòrdica Cadí

El Cadí des de Sarroja

Per tal de seguir els recorreguts amb GPS, el track indicat a la Ruta i que us podeu descarregar és el de l’opció més llarga possible. Els itineraris proposats s’obtenen de seguir parcialment o total aquest track.

Ruta Marxa Nòrdica Cadí

Cava i Ansovell

Com a totes les Rutes publicades per Rutes per viles i racons, disposeu d’un PDF del Mapa de la Ruta també descarregable.

Bona Ruta i bona marxa!

Montgrony, Port del Compte i Serra del Verd, caminant per sobre dels 2.000 metres

divendres, 30/11/2018 (javellaneda)

El Prepirineu està format per un seguit de serralades de relleu intermedi que envolten la part central dels Pirineus. Les opcions d’ascensions i sortides són infinites i a Rutes per viles i racons n’hem escollit tres, per sobre dels 2.000 metres i que tenen com a denominador comú que hi hem recorregut pràcticament tota la serralada: Montgrony, Port del Comte i Serra del Verd.  Anirem actualitzant aquest post a mida que ho ampliem. Rasos de Peguera, Serra d’Encija-Gallina Pelada, Taga i Serra Cavallera, Cadí, Penyes Altes del Moixeró. Les hem visitat totes però  no eren èpoques de publicar rutes. Ens cal repetir! … potser abaixant una mica el ritme 😉

Ho publiquem en aquestes dates de tardor doncs a més de la varietat de colors que hi trobareu als peus de les serralades, podeu programar sortides amb raquetes quan arribi la temporada hivernal.

Comencem per Montgrony:  hi fem els cims de La Covil (2.001 m), el Costa Pubilla ( o Cim del Pla de Pujalts, 2.055 m) i el Pedra Picada (2.010 m) i al Port del Comte els del Vulturó (2.348 m), la Gespeguera (2.331 m), Pedró dels Quatre Batlles (2.386 m), Tossa Pelada (2.378 m) i Puig de les Morreres (2.212 m)

Hi teniu accés des de Gombrén a la cara Sud i des de Campelles o Nevà al nord.

Ruta a peu Montgrony

Vistes des de prop de La Covil

Ruta a peu Montgrony

Descansant al Costa Pubilla

Seguim per: Port del Compte on hi teniu fins hi tot rutes senyalitzades amb raquetes. hem pujat el Puig de les Moreres (2.212 m), el Vulturó (2.348 m),  Pedró dels Quatre Batlles (2.386 m) i la Tossa Pelada (2.378 m)

Hi teniu accés des de Sant Llorenç de Murunys i La Coma pel sud o Tuixen pel nord.

Ruta a peu per Port del Comte

Puig de Morreres i Pla de Becies

Ruta per Port del Comte

Pedró dels Quatre Batlles i Tossa Pelada

La tercera i, per ara, la darrera és la Serra del Verd on en lloc de fer cims fem caps!  El Cap del Verd (2.282 m) i el Cap de Prat d’Aubes (2.252 m) no ens va donar temps de fer el Cap d’Urdet 🙁 (2.240 m)

Hi teniu accés des de Gòsol

Cap del Verd

Pedraforca

Tuixen i Alt-Pirineu

No ens estenem més en explicacions doncs en teniu prou a les rutes, i en aquests tres casos i en els que mirarem d’anar preparant l’expressió de que val més una imatge que mil paraules, és perfectament aplicable. L’espectacle és dels que deixen records inesborrables. Bona ruta!

 

 

 

L’Espai Natural d’Especial Protecció de La Rierada-Can Balasc. Collserola en estat pur.

divendres, 18/05/2018 (javellaneda)

L’espai més extens amb protecció especial del Parc de Collserola i, amb la Font Groga, els únics paratges que gaudeixen d’aquesta qualificació. L’hem recorregut diverses vegades i us en volem fer cinc cèntims, no sense avisar abans de que som davant d’una espai que és com una “peça de porcellana”. Cal visitar-lo com qui trepitja quelcom delicat, un miracle de conservació, un lloc únic envoltat per espais d’una densitat de població, d’infraestructures i d’emissions de CO2 que aclaparen. De sobte ens traslladem a un altre mon: silenci, ocells, aigua, ombra i vegetació… “benvinguts a Costa Rica” deia amb humor, però estorat alhora, un dels visitants que ha compartit amb Rutes per viles i racons la trobada amb aquest espai quasi selvàtic.

Ruta Collserola

Potser el més destacat i el que ha portat a la protecció esmentada és que som davant de l’únic curs d’aigua permanent de Collserola. L’estiatge no en causa l’assecament total.  El recorregut més ben conservat és el del Torrent de les Tres Serres, afluent de la Riera de Vallvidrera amb la que s’ajunta a can Bosquets on aquesta entra en l’espai natural poc després de passar per la depuradora de les Planes. Finalment rep al Torrent de la Rierada a Can Castellví i segueix cap a Molins de Rei. Des de Can Castellví la protecció afecta només a la llera de la riera i als seus marges més propers dins la zona ACA (Agència Catalana de l’Aigua)

Ruta Collserola

La zona és a més a més un important recorregut de pas de camins de més abast per fer a peu, amb alternatives per a bicicleta respectuoses amb l’entorn, com el GR-96 (Camí Romeu a Montserrat) i el PR-C 165

Ruta Collserola

Tot i que l’atractiu natural més important és la vegetació de ribera dels cursos d’aigua i la fauna d’aquests entorns objecte d’estudi al CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) de can Balasc; l’espai acull altres motius que justifiquen la visita. Un d’ells és la iniciativa de L’Ajuntament de Barcelona a Can Calopa de Dalt on, junt amb can Coll a Cerdanyola, s’ha recuperat el conreu de la vinya i l’elaboració de vi amb la marca vins de Barcelona. Es tracta d’un projecte portat a terme per la cooperativa l’Olivera i que es pot visitar.

Ruta Collserola

 

Ruta Collserola

Ruta Collserola

Ruta Collserola

Aquestes vistes àmplies us poden donar a entendre que a l’estiu aquesta sortida pot ser extremadament calorosa.  Res més lluny de la realitat: la vegetació és tant espessa que la majoria de la sortida passa per corriols amb perxades de boix, altres arbusts i alzina, molt ombrívols. Si volem fer una ruta en bicicleta cal recordar – potser pel seu habitual incompliment – que el tram de la Riera de Vallvidrera des de can Bosquets al pont de can Modolell no és permès per a bicicletes. N’hem preparat una per arribar per paratges també molt interessants fins al Salt de la Rierada.

Collserola

Seguidament us enllacem amb aquestes rutes que esperem que us agradin tant com a nosaltres:

Bona ruta!

5 anys de Rutes per viles i racons a Descobrir.cat

divendres, 13/04/2018 (javellaneda)

A Rutes per viles i racons estem d’aniversari!!  Fa 5 anyets que fem ruta amb vosaltres:

52 Entrades i 68 Rutes a Descobrir.cat

865 Seguidors al Facebook de Rutes per viles i racons  i 363 al de Meteo per Ruteros

Més de 28.500 visites al blog de Rutes per viles i racons

4 entrades amb més de 2.000 visites:

Amb aquesta imatge ens vam estrenar a Facebook,

I amb aquesta fèiem l’entrada del blog

Gràcies a Descobrir.cat, Descobrir Catalunya (Sapiens Publicacions) per fer-nos confiança.

Gràcies a totes i tots per aquests 5 anys compartits. Gràcies i un cop més:

Bona Ruta!