Potser l’exemple que tothom té al cap quan parlem de fer una ruta per etapes és el Camí de Sant Jaume. El nostre país ofereix moltes possibilitats i molt atractives, algunes ja consolidades com el Camí dels Bons Homes, la Ruta del Cister, el Meridià Verd, les Vies Verdes, els camins romeus a Montserrat o els GR més coneguts. D’altres en procés de construcció o consolidació com El Camí, la Trans Catalunya, el Camí del Ter per exemple.
Alhora l’obertura de nous eixos viaris – l’Eix Transversal o C-25 n’és un – ofereix també noves oportunitats. És aquesta opció la que us en presentem a Descobrir.cat i amb vídeo inclòs!!
De Sant Julià de Vilatorta a Arbúcies
(Feu clic a l’enllaç hi en tindreu tots els detalls)
El fet d’oblidar-se del cotxe diversos dies dona a aquestes rutes un encant especial però també exigeix una preparació logística més acurada: vehicles o altres mitjans de transport per enllaç, vies de retirada pels que no puguin continuar, provisió d’aliments, farmaciola, etapes programades amb temps sobrat per a imprevists, material de recanvi i eines per a les bicicletes, llocs de parada o d’interès per evitar un excés de monotonia o la previsió meteorològica, entre d’altres.
Les etapes cal calcular-les tenint en compte diversos factors com: els desnivells, el tipus de sol, el nombre de persones o les edats dels participants, el nombre d’etapes, etc. Es considera de forma generalment acceptada a Europa que uns 4 km/h a peu i el doble en bicicleta, són els temps a tenir en compte al calcular les etapes. Aquest ritme considerem que és excessiu per a les etapes de nivell mitjà i mitjà alt en grup i amb persones d’edat i preparació diversa. Habitualment el ritme es més baix. Els càlculs aconsellem que es facin a 3-3,5 km/h caminant i al doble en bicicleta.
Bones vacances i bona ruta!!