Curiositat confinada: El Bac de Llivia, França

Resulta que la frontera entre els estats espanyol i francès no és la mateixa per als ramaders de Llívia i els seus ramats que per a la resta de ciutadans. I això és així des del tractat dels Pirineus (Any 1.659)   Les diferències entre les dues fronteres és el que s’anomena el Bac de Llívia.

De què es tracta aquesta curiositat històrica encara vigent?

Ruta Bac de Llívia

Vall de la Grava. Zona del Baix Carlit, Bac de Llívia

Mapa actual del Bac de Llívia

La superfície actual dels drets de pastura per als ramaders de Llívia és la que veieu en aquest mapa. Havia estat molt més gran però els conflictes amb els municipis d’Angustrina i, sobre tot, de Bolquera – que se’n queda 2/3 parts l’any 1832 – ; la construcció de la presa de la Bullosa, i la conversió de l’espai en una zona amb alt interès turístic i protegida com a Cité Classée per França, ho van deixar així en la darrera negociació

Aquesta negociació és de l’any 1980, però els litigis es succeeixen des de que França fa el Pla Cadastral de 1827 fins a la darrera en què s’acorda que l’hotel que es farà en una parcel·la llogada de forma irregular, passi a ser de Llívia l’any 2030. Ja falta ben poc.

Així doncs Llívia té en propietat unes poc més de 1.300 Ha de boscos, pastures i alguns llacs en territori francès i amb una història llarguíssima. Recentment, l’any 2013,  s’afità la zona per tal que aquest espai es conservi i no quedin dubtes sobre els seus limits.

A finals de maig l’Ajuntament de Llívia convoca a la Festa de la Transhumància per acompanyar els ramats fins a la Bullosa. Des del Consell Comarcal de la Cerdanya s’organitzen visites al Bac de Llívia durant l’estiu. Però fora d’aquesta temporada també manté l’atractiu per a l’esquí de muntanya o les raquetes. El bosc espès i els llacs més propers a la zona de la Bullosa gran i la immensitat de la vall de la Grava fins al Llac del Racó són d’una gran bellesa a totes les estacions de l’any.

Ruta BAc de Llívia

Llac del Racó. Vall de la Grava

Com arribar-hi:  

A més a més de l’itinerari que pugui escollir cada any la Festa de la Transhumància de Llivia o la visita guiada que us hem indicat, hi podeu arribar durant tot l’any pel vostre compte:

 • Des de l’estació d’esquí de Font Romeu que us hi porta amb telecadira fins al límit sud tant a l’estiu com a l’hivern.
 • Des de Mont-Lluís (Alt Conflent) per una carretera que us deixa a l’alçada del refugi, sota l’embassament de la Bullosa. Aquesta carretera és tallada a l’estiu i cal agafar una autobús que fa sortides durant tot el dia i que s’agafa al inici de la mateixa.

Cal recordar que el refugi es troba tancat per obres durant tot aquest any 2020, però hi ha l’oficina d’informació i l’hotel un cop travessada la presa.

Ruta Bac de Llivia

Al Bac de Llívia des de Font Romeu – Pirenées 2.000

 

Comparteix

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús