Un tros de Besalú a Barcelona

Molt a prop del monestir de Pedralbes hi ha un edifici conegut com el Conventet. L’edifici original va ser construït entre els segles XIV-XV per allotjar els frares franciscans que s’ocupaven de l’assistència espiritual de les monges. D’aquella època es conserva només el claustre. La resta correspon a una reconstrucció de l’any 1919, projectada per Enric Sagnier, que va aprofitar una torre de la muralla i un conjunt d’elements procedents de l’església de Santa Maria de Besalú, del segle XII, parcialment destruïda, i que són ben visibles a la façana de la baixada del Monestir.

Cal destacar la porta que dóna al claustre, procedent del mur septentrional de l’església. Presenta diverses arquivoltes de punt rodó, una d’elles anellada, recolzada sobre capitells. El capitell de l’esquerra, més ben conservat que l’altre, mostra dues aus lluitant. Podem veure també dos frisos esculpits, un amb cercles i palmetes i l’altre amb dos lleons alçats i enfrontats.

L’altra porta formava part de la façana de ponent de l’església. Les arquivoltes no són originals però sí que ho són les columnes, els capitells i el timpà. Aquest presenta a Deu en Majestat envoltat dels símbols dels evangelistes (Tetramorf).

També es conserven dues finestres, procedents del transsepte, amb capitells vegetals i figuratius. I també són de l’església de Besalú els capitells de la galeria i les mènsules sota el ràfec.

Comparteix

  Etiquetes: ,

  Comentaris

  • Hector

   14/12/2010 - 13:29

   Si es de Besalú, que torni a Besalú!.

  • Pedres errants | Rondaller

   01/07/2017 - 18:45

   […] més: – monestirs.cat – Art fugitiu, per Rosa Alcoy – blogs.descobrir.cat – estevesther.blogspot.com.es – Pedralbes a l’edat mitjana, per Anna Castellano […]

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús