Bernat Calbetó Aldomà

Dissabtes amb l'àvia Pikler

L’estiu de 2014, després de deu dies de pedalejar amb un remolc per la Borgonya, l’Elna, la meva filla, va començar a gatejar sobre l’herba del càmping. Tenia 7 mesos i les llargues tardes rebolcant-se sobre les catifes de gespa dels càmpings francesos havien donat el seu fruit. Un any després, a Dinamarca, la tenda iglú que dúiem al portaequipatges de la bicicleta s’havia convertit en el seu petit palau nòmada on als vespres, enfundats en sacs de ploma, explicàvem contes sota la llum del frontal. Al naixement del riu Ter hi havíem arribat un matí calorós de juliol. Mentre remullava els peus en les insipients aigües gèlides del Ter l’Elna jugava a “botigues” amb el miler de pedretes disperses sobre la superfície i potinejava amb la sorra per fer les millors croquetes del món.

Com a mestre i com a pare vaig començar a rumiar fins a quin punt aquelles vivències podien ser enriquidores per al creixement dels infants i de la meva filla en concret.  L’Elna no se’n recordaria mai d’aquells viatges en bicicleta i de les excursions escarxofada en una motxilla! Hi havia quelcom dins meu però, que s’obstinava a pensar que aquelles històries fantàstiques que havíem viscut plegats s’instal·larien per sempre en alguna racó del seu cervell. Dormir en un refugi de muntanya, convertir la tenda de càmping en un petit palau nòmada o capbussar-se en un llac després d’una jornada pedalant eren experiències inoblidables per als més petits.

El blog “Els dissabtes amb l’àvia Pikler” és un recull d’excursions i rutes en bicicleta pensades per fer a casa nostra amb els més petits. Totes elles han estat realitzades per la meva filla, la meva dona i jo. Els adults però, ens amaguem rere el personatge imaginari de l’àvia Pikler, en homenatge a Emmi Pikler, una pediatra austríaca de principis del s.XX, revolucionària en l’àmbit pedagògic i que veia els infants com a individus actius, competents i capaços de dur a terme iniciatives pròpies. Educar i viatjar, viatjar i educar: dos verbs complementaris.

Be Sociable, Share!

Comentaris