Castanyers del Montseny

Parlar de tardor és fer-ho de les seves fagedes espaterrants, de castanyes i moniatos, dels boletaires que estacionen el vehicle al marge de la carretera i de la paleta de colors càlids que tenyeixen els boscos de fulla caduca. Parlar de la tardor és fer-ho del Montseny.

Al massís del Montseny trobem alguns castanyers que faran les delícies dels més menuts. Són arbres centenaris que per un dia es convertiran en la casa dels seus somnis.

Els castanyers centenaris del Brull

Probablement, uns dels castanyers centenaris més desconeguts i espectaculars del Montseny. Descobrir-los serà un regal per als sentits. Situats enmig d’un bosc d’alzines i roures, els immensos castanyers es troben a tocar de la fageda de la Baga de Collformic.

Per arribar-hi, haureu d’anar fins al municipi del Brull (Osona) i continuar per la carretera BV-5301, que uneix Seva amb Santa Maria de Palautordera. Al quilòmetre 30 trobareu, a mà dreta, una pista asfaltada que haureu de seguir al llarg d’un quilòmetre i mig fins a la casa de turisme rural La Morera. Des d’allí,  un sender us conduirà, en poc menys de mitja hora, fins als castanyers centenaris.

IMG_0042-min (1)

Castanyer centenari del Brull © Bernat Calbetó

 

IMG_0052-min (2)

Jugant dins l’escorça buida d’aquests arbres gegantins.   © Bernat Calbetó

 

El Castanyer de les Nou Branques

Amb gairebé 24 metres d’alçada i un perímetre de sis metres i mig, el Castanyer de les Nou Branques és un dels arbres més emblemàtics del Montseny. La seva edat (aproximadament 700 anys) i la seva forma de canelobre, l’han convertit en un arbre veritablement espectacular. Dues de les branques més grosses van ser esberlades per les fortes ventades de l’any 1987. L’any 2012, el Castanyer de les Nou Branques va ser escollit per a identificar el nou escut del poble de Viladrau.

Per arribar-hi, haureu d’anar fins al municipi de Viladrau (Osona). Un cop allí us haureu de dirigir a la Font del Sot de Can Rosell ( a 15 minuts de la Plaça Major), des d’on surt el sender local del Castanyer de les Nou Branques (marques verdes i blanques). La durada del recorregut (anar i tornar) és d’una hora i mitja.

El Castanyer de les Nous Branques és una de les principals atraccions turístiques del municipi de Viladrau. © Bernat Calbetó

El Castanyer Gros de Can Cuc

Sens dubte, ens trobem davant d’un dels arbres amb més renom del Montseny. Declarat arbre monumental, el Castanyer Gros de Can Cuc té gairebé 12 metres de perímetre. S’explica que a l’interior del seu tronc buit hi habitava un carboner que hi tenia un jaç, una taula, seients i una llar de foc (encara és visible el sutge de la xemeneia). També, dins del tronc, s’hi han arribat a ballar sardanes (tres parelles agafades correctament).

Per arribar-hi, haureu de dirigir-vos fins al municipi de Cànoves i allí agafar la carretera direcció l’embassament de Vallforners fins arribar al pàrquing. El camí està ben senyalitzat.

Castanyer.Can.Cuch.-min (1)

L’immens tronc buit del castanyer d’en Cuc havia estat la casa d’un carboner.

 

 

 

Be Sociable, Share!

Comentaris

  • Temps de castanyes – Slowing Catalunya

    26/10/2017 - 08:51

    […] al Montseny i camina fins el castanyer de les Nou Branques, el Gros de Can Cuc o els castanyers centenaris del Brull, a l’obaga de Collformic. Si has triat la tercera opció, puja a un petit poble […]

Escriu un comentari

(*) Camps obligatoris

*

Normes d'ús