Entrades amb l'etiqueta ‘Maresme’

CALELLA – Cal Menuts

dissabte, 28/01/2017

A Calella (Barcelona) hi ha una sèrie de cases que tenen la façana principal al carrer de Jovara i una altra, a vegades un pavelló, a la banda de Mar (carrer Anselm Clavé). Algunes d’elles són  modernistes.

Una de les destacables és la coneguda com a “Cal Menuts” amb façana al carrer Jovara, 156 i al carrer Anselm Clavé, 81. Com d’altres de Calella, se’n desconeixia la seva autoria.

4410d                                                                                                                                             façana c/ Jovara

4410h

                                                                                                                              pavelló de mar

Fa pocs dies, el Jordi Pérez Corrales, de l’Arxiu Històric de Calella, m’ensenyava el plànol que havien trobat del pavelló de mar de la mateixa.

Acompanyava una petició de llicència de permís d’obra de Joan Bassols i Rosset presentada el març del 1908, a través de Narcís Baronet i Lluís. Els plànols de la casa projectats per l’arquitecte Josep Pausas i Coll.

4410x

Es desconeix qui va ser l’autor de la façana davantera, però segurament deuria  ser el mateix Pausas, donat que la majoria de vegades s’acudia a un mateix arquitecte per fer les obres pròpies.

Pausas era en aquella època l’arquitecte municipal d’Igualada, població on té la majoria de les seves obres modernistes, a banda de Barcelona.

Podeu veure una altre obra de Pausas clicant a :

http://vptmod.blogspot.com.es/2016/01/igualada-sant-roc-10-16.html

De Joan Bassols se sap que era el concessionari per a Espanya dels automòbils SPA (Società Piemontese Automobili) que tenia la seu al carrer Indústria, 9 -abans 229- (entre Bailèn i Passseig de Sant Joan) de Barcelona.

                                              sense-titol-1                                                                                                                                                (La Vanguardia, 04/05/1922)

La casa és coneguda com a “Cal Menuts” perquè sembla (no s’ha pogut corroborrar) que la propietat passà a Juli Pedemonte, un dels fills, juntament amb Emilio i Joan, de l’industrial tèxtil Bonaventura Pedemonte, descendent d’italians, que eren coneguts com “els menuts” per la seva poca alçària. Els germans Pedemonte eren els propietaris de la indústria tèxtil “Pedemonte Hermanos”. La vinculació dels Pedemonte amb el tèxtil de Calella parteix del seu avi, l’italià Giovanni Pedemonte qui es va casar amb una calellenca i es va quedar a la localitat.

 

El pavelló de mar  va ser mutilat a finals dels anys 1920 o a principi dels anys 1930 quan va perdre l’espectacular coronament de punxes que podem observar en la postal adjunta.

4410c                                                                                                       Cal Menuts, v.1910, en el seu estat original

Als 1950s la casa va patir reformes i al 2013 la propietat va passar als germans Villegas.

Actualment el pavelló està tapiat i està prevista la seva propera restauració.

4410l 4410k

SANT POL – can Planiol

dilluns, 29/08/2016

Ignasi Mas Morell (Barcelona, 1881-1953) es va titular com a arquitecte el 1907 a Barcelona.

Comença a projectar algunes cases a Sant Pol, però el 1907 a instàncies del santpolenc Ramon Planiol Claramunt decideix establir-se a L’Havana on Planiol feia fortuna amb el seu negoci d’importació i exportació de materials de construcció i fusteria, amb la “Fábrica de Mosaicos La Cubana” creada a la localitat de Luyanó el 1903 i, a partir del 1915, amb  la de “Placas de fibrocemento Termolit-Planiol”. A banda, el pare d’Ignasi Mas ja havia provat la recerca de fortuna  a Cuba en anys anteriors.

A L’Havana Mas revalida el seu títol d’arquitecte i projecta el Col·legi de Notaris i la casa de Ramon Planiol, una casa modernista en ple Malecón de la qual no hi ha documentació gràfica.

Després de dos anys, el 1909 torna a Catalunya i obté la plaça d’arquitecte municipal de Sant Pol. Un cop a Sant Pol construirà la casa del germà de Ramon, Josep Planiol Claramunt, al llavors carrer de l’Església, actual carrer de l’Abat Deas, la qual havia projectat inicialment el 1907.

La casa sembla que va ser encàrrec de Ramon Planiol.

Josep Planiol va arribar a ser alcalde de Sant Pol.

Es tracta d’una casa entre mitgeres que destaca per la seva ornamentació modernista. Als baixos la façana està recoberta de còdols de riu al sòcol, trencadís i rajoles de color blanc i blau. La planta principal és ocupada per una balconada suportada per unes exagerades mènsules i amb una triple obertura resseguida per roses de ceràmica vidrada grana.

Tant la planta principal com la segona presenten una façana d’estuc, encara que a la part superior de la segona neixen unes bandes altre cop blanc-i-blaves que arriben fins a les mènsules que suporten l’inclinadíssim teulat sense obertures i recobert de rajoles blanques, blaves i vermelles.

A la planta principal hi ha els escuts de Sant Pol i de Cuba en sengles rajoles.

El cromatisme fresc de la façana podria respondre a una influència de la coloració caribenya, encara que a la casa del Dr. Roura (1906) ja havia assajat amb l’estuc blanc i les rajoles en aquell cas verdes.

(fotos: Valentí Pons Toujouse)