Un curs molt profitós

Aquesta setmana he tingut el plaer de compartir llargues jornades amb alguns membres del cos d’Agents Rurals, vinguts d’arreu del país i disposats a conèixer una mica millor el món dels bolets: identificació d’espècies, hàbitats, possibles intoxicacions, normatives i casos de regulació de l’activitat… A més de la part teòrica hem dut a terme un parell de sortides al bosc molt enriquidores, una al Ripollès -per visitar boscos de pi negre sobre terrenys silicis- i una altra al Berguedà -per descobrir boscos de pi roig sobre terrenys calcaris-. Tot i la incipient arrencada de la campanya micològica hem pogut identificar més d’una trentena d’espècies, entre comestibles, no comestibles i tòxiques. Com a professor he de celebrar l’interès que han mostrat tots i cadascun dels membres d’aquesta colla d’alumnes tan especial, i des d’aquí els agraeixo les hores que hem passat junts.

Part del grup als boscos del Berguedà © Marc Estévez Casabosch

Fi de jornada a la collada Fonda -Ripollès- © Marc Estévez Casabosch

Una de les espècies observades ha estat el fredolic bord -Tricholoma virgatum-, menys perillós que el seu parent Tricholoma pardinum però igualment remarcable. Si aquests dies visiteu les pinedes i avetoses pirinenques, ull! Són uns fredolics poc fredolics, és a dir, poc amants de les temperatures baixes i d’aparició primerenca. A més, són robustos, molsuts i amb la cama plena, massissa. Res a veure amb la presència humil del trencadís fredolic. Poseu atenció en les vostres troballes, i si no esteu totalment convençuts de l’espècie que teniu davant vostre, deixeu-la al seu lloc per tal que acabi complint la seva funció al medi. Si som humils i conscients, és pràcticament impossible caure en confusions perilloses.

Fredolic bord -Tricholoma virgatum- sota pi negre © Marc Estévez Casabosch

Comparteix

  Etiquetes: , , , , , , , , ,

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús