Benvingudes pluges, retrobats bolets!

Arriba la primavera i l’aigua ho mulla tot! Bé, gairebé tot… Algun raconet a mig camí de l’Urgell, el Pla d’Urgell i la Segarra que habitualment queda al marge de les humitats caigudes del cel ha tornat a esquivar-les. El millor guió per al nostre clima mediterrani no estava escrit, però sembla fet a mida. Després de tres o quatre mesos en què alguns s’havien encomanat a la preocupació, patint per una sequera que no tenia res d’estrany ni extraordinari, afortunadament les pluges han fet callar totes les boques grosses. Els ruixats i les tempestes ho han posat tot al seu lloc, i per fi retornaran als bolets el protagonisme cedit als incendis d’hivern, als cultius de secà que no creixien i a les estadístiques pessimistes.

Balanç de l'episodi de pluges del 20, 21 i 22 de març del 2012. A bona part del territori s'han superat amb escreix els 40-50 litres per metre quadrat. Aigua ben caiguda, aigua ben rebuda!

Previsió de bolets del 28 de març al 5 d'abril del 2012. En marró, zones de múrgola i carrereta, i en gris les àrees recomanades per al marçot © Marc Estévez Casabosch

Tot necessita el seu temps, i tres dies de pluja no fan miracles, però els efectes de l’aigua crec que seran visibles i palpables a curt termini. S’haurà d’esperar, de totes maneres, per veure si es van confirmant els pronòstics de cara al mes d’abril, generosos en pluja. Seria una bona notícia per a bolets com el moixernó -Calocybe gambosa-, que necessiten ruixats més o menys regulars per poder fructificar amb ganes i energia. I sens dubte, la neu de les muntanyes, per sobre dels 1.400-1.500 metres, també l’agrairan els ceps, que aniran treballant en silenci i alimentant-se per intentar fer florades de cara al final de la primavera i l’estiu. Tot plegat ho anirem veient i seguint de ben a prop. Ara per ara, ha estat aigua beneïda per als boscos i conreus. A més de bolets, espàrrecs, cebes, faves i pèsols d’arreu del país estan d’enhorabona. Tot ha canviat d’aspecte radicalment, i el verd despunta sense treva.

Aquests dies, per trobar marçots -Hygrophorus marzuolus- us recomano visitar pinedes de pi roig amb roures, sobre terrenys pissarrosos, de la zona de Seva, Susqueda, el coll de Perves a l'Alta Ribagorça... Entre els 600 i els 1.200 metres d'altitud © Marc Estévez Casabosch

Les múrgoles -Morchella esculenta/conica- poden aparèixer a gairebé qualsevol hàbitat, però precisament per aquest motiu no són fàcils de trobar. Aquests dies, zones de torrents i rieres, boscos alterats (estassades,cremats) o pinedes de pi blanc són alguns dels llocs on començaran a treure el nas. Per sota dels 600-700 metres d'altitud, de moment... © Marc Estévez Casabosch

Som-hi!! A gaudir de la primavera, que ens ho mereixem!

 

Comparteix

  Etiquetes: , , , , , , , , , , , , , , , ,

  Comentaris

  • edu

   11/04/2012 - 14:35

   Bones Marc,

   Aprofito aquest espai, i ja que parlem de bolets de primavera, per preguntar-te com veus la campanya de la tòfona d’estiu. Pel què fa als bolets crec que amb aquestes pluges s’hauran salvat i en trobarem com la majoria d’anys, però per a la tòfona no ho veig gens clar. A més, sortim d’una de les temporades d’hivern més nefastes, i tot el sector es troba amb la moral molt baixa i ho veu tot negre.

   A partir del dia 1 ja la podem collir, però tinc la sensació que l’aigua va arribar tard. Com veus aquesta temporada?

   Moltes gràcies i felicitats per la feina que desenvolupes.

  • Marc Estévez Casabosch

   11/04/2012 - 22:30

   Bones Edu! I agraït per la felicitació!

   Certament, la campanya de la tòfona negra ha estat terriblement minsa per als hàbitats silvestres. Aquest hivern ha estat una sort per als cultivadors de la zona de Sarrión i proximitats, que han assolit produccions notables amb reg, i les han pogut comercialitzar a uns preus molt elevats. Alguna setmana han fregat els 1.000 euros/kg! Però és cert que les tofoneres silvestres de Tuber melanosporum han patit de valent.

   A veure, personalment, no crec que la tòfona d’estiu assoleixi aquesta temporada grans produccions, però penso que el balanç serà més positiu que la campanya d’hivern. La tòfona d’estiu, Tuber aestivum per als qui ens llegeixin i no coneguin l’espècie, és molt més resistent als períodes d’eixutesa que la seva parenta, podent fructificar en anys i llocs que no arriben als 300 mm de precipitació. Hagués anat millor que la pluja comencés a caure a l’inici de febrer, però tot i tard, no pinta malament del tot. Al sector de Múrcia, València i Castella diuen que esperen una campanya força bona, cosa que podria perjudicar a les zones amb menys producció prevista. Ja en parlarem… S’haurà de veure com evoluciona tot plegat! 😉

   Sort amb la campanya!!

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús