Setcases: ceps a la terra del pi negre

És una bona opció si aquests dies volem sortir amb el cistell a buscar de bolets i gaudir, sobretot, d’una magnífica caminada! Els boscos de l’alta vall del Ter, majoritàriament pinedes de pi negre –Pinus uncinata-, reben notables precipitacions durant l’estiu degut al creixement de potents tempestes de tarda que, tot i ser localitzades, són més que suficients allà on cauen per permetre l’aparició de bolets amb caràcter primerenc. Aquest estiu no ha estat una excepció, i els més de 250 litres per metre quadrat que s’han recollit entre el Costabona i el puig de les Agudes, a l’est de Setcases, han permés la fructificació d’espècies com el cep -sobretot Boletus edulis-, el rovelló de pi negre –Lactarius quieticolor-, el moliner –Clitopilus prunulus– o el rossinyol –Cantharellus cibarius, entre d’altres. Si bé és cert que la calor acumulada durant les primeres setmanes de setembre ha fet minvar molt la producció, encara és una de les zones on la producció de bolets es manté activa i l’aroma balsàmic d’herba humida resisteix estoicament a les obagues. Qui us escriu, en unes tres hores, n’ha trobat suficients per fer un fantàstic tastet. Per cert, també hi observareu bonics exemplars del tòxic reig bord –Amanita muscaria-, amb el seus tons vermellosos o ataronjats, ben lluents!

Des de Font Roja, mirant cap al sector de Vallter © Marc Estévez Casabosch

Jo us recomano deixar el cotxe a l’entrada de Setcases. Només haureu de trobar el petit pont que creua el Ter, i començar a enfilar a peu el tram de GR-11 -molt ben senyalitzat- que s’enfila cap al coll de Lliens, tot travessant el sector de bosc de pi negre més madur de l’anomenat Bac de Setcases. El camí guanya alçada ràpidament i ens permet allargar o escurçar l’aventura en funció de les nostres ganes de caminar. Tanmateix, una volta circular al puig de les Agudes, feta vora el cim, entre els 1.700 i els 1.800 metres d’altitud, ens permetrà gaudir de dues visions remarcables: d’una banda, el naixement de la Font Roja, una petita surgència d’aigua que presenta un alt contingut en ferro, dibuixant al seu pas un fil vermellós que es perd vessant avall. I de l’altra, si sou curosos, la companyia de les marmotes –Marmota marmota-, que fan en aquest sector de prats i bosquetons els seus caus comunitaris; si escolteu un xisclet agut no us espanteu; una d’elles s’estarà comunicant amb les altres, probablement per confirmar la vostra presència i donar el toc d’avís perquè tota la comunitat s’amagui als caus.

Entrada al cau de les marmotes -Puig de les Agudes- © Marc Estévez Casabosch

Un cep -Boletus edulis- al Bac de Setcases © Marc Estévez Casabosch

I si us agafa gana, no us perdeu el restaurant Can Tomàs (carrer Jesus, 10 / Setcases / 972 13 60 04. www.cantomas.com. Podreu tastar una bona mostra dels bolets que produeixen els boscos de l’entorn. També disposen de rebost per si voleu comprar bolets, herbes, verdures i altres menges.

Si voleu més informació podeu consultar el capítol referent al Ripollès, al llibre que vaig publicar l’any 2009, “Bolets en temps de crisi” (Ara Llibres); hi trobareu una mapa detallat de la comarca amb les zones més adients per a cada tipus de bolet, a més de consells i dades sobre la vegetació, els sòls…

Comparteix

  Etiquetes: , , , , , , , , , , , , , , , ,

  Comentaris

  • DAVID

   18/09/2011 - 20:26

   Hola Marc, m’agrada aquesta nova iniciativa d’escriure un blog, ja tens temps de tot? soc un gran seguidor teu, tinc pràcticament tots els teus llibres, fins i tot l’últim i t’he de dir que admiro la teva feina ja que d’una diversió l’has sapigut desenvolupar en treball.
   Tant debò algún día poguem compartir una sortida junts, ja sigui en les quedades de boletaries vs secret o en altres ocasions. A finals d’aquesta setmana faré una sortideta per les rutes que vas posar del montseny, aveure que tal, més que res que com estic de vacances, tinc temps per disfrutar de la natura i si trobo bolets encara millor.
   Cuida¡t molt i segueix així

  • Marc Estévez Casabosch

   19/09/2011 - 9:38

   Bones David! Molt agraït per tot el que comentes. Certament, fer coses i voler-les fer el millor possible vol la seva estona de dedicació, però sempre queda un foradet en el temps! Una cosa: si aquests dies vols fer alguna passejada pel Montseny, et recomano el sector pertanyent a Osona, dels boscos de Santa Fe cap al nord -Viladrau, Arbúcies-, perquè és on ha plogut més. La zona de Campins i la Costa del Montseny ha rebut menys humitats, i els bolets aquí es faran esperar.

   Salutacions!

  • DAVID

   19/09/2011 - 12:45

   Gràcies per la recomanació, a veure si puc fer la passejada perqué el nen s’ha posat malalt, i de moment les meves vacances son a casa amb el petit.
   Salutacions

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús