Un turisme que té cura de la terra

Hi ha propostes turístiques que emanen compromís amb la natura. Que ens aporten alguna cosa més que conèixer indrets de gran bellesa. Us imagineu seguir la pista de l’ós bru de la mà d’una entitat que destina grans esforços a preservar aquesta espècie tan amenaçada? O visitar un paratge del Collsacabra acompanyats d’un biòleg que treballa per recuperar-hi estanys per als amfibis? Ara, això és possible amb els nous paquets ecoturístics que acaben de presentar la Xarxa de Custòdia del Territori (xct) i l’agència de viatges Tarannà.

Per als que no la conegueu, aquesta xarxa integra la major part d’entitats del país que es dediquen a la custòdia del territori. Són entitats de la societat civil –tot i que també n’hi ha de públiques– que treballen per conservar la natura i el paisatge de paratges concrets i que per aconseguir-ho es posen d’acord amb els propietaris d’aquests indrets. Una idea que la xct resumeix en un dels seus lemes insígnia: “persones que tenen cura de la terra”. Quines persones? Els propietaris dels terrenys, les entitats amb els seus membres i seguidors i, si ho volem, nosaltres com a turistes que visitem aquestes zones “en custòdia”.

Sota la coordinació de la xct, algunes entitats han dissenyat un conjunt de propostes turístiques de cap de setmana per gaudir de la natura i conèixer la bona feina que porten a terme les pròpies entitats i els propietaris amb els que col·laboren. L’agència de viatges Tarannà, reconeguda per la seva tasca de responsabilitat social, és qui s’encarrega de comercialitzar aquests productes. Inicialment són set propostes, però la voluntat és se n’hi vagin afegint de noves.

Una de les propostes permet observar el contrast entre el paisatge humit de les riberes de l'Ebre i els camps de secà adjacents. Autor: Grup de Natura Freixe.

Propostes per a tots els gustos
D’aquestes escapades ecoturístiques, n’hi ha per a tots els gustos. Mar i muntanya. Natura i cultura. Ecoturisme i turisme rural i gastronòmic. Tot en el marc d’un turisme responsable i de proximitat.

Si us atrau l’alta muntanya, l’associació CEA Alt Ter us acompanyarà a conèixer els tresors naturals del Ripollès, amb activitats ben diverses com resseguir la ruta del Ferro en bicicleta elèctrica, identificar rastres animals o observar ocells a l’aiguamoll més gran de la comarca. Per la seva part, l’entitat Acciónatura us endinsarà –de dia i de nit– pels boscos i camins que freqüenta l’ós bru, sentint la seva presència, i gaudint d’unes vistes fabuloses del Pirineu.

Si sou més de paisatges aquàtics, us imagineu navegar amb un veler –amb nit inclosa– per sobre dels canyons ocults del Maresme? Aquesta és l’aventura que us proposa l’associació SUBMON, amb l’afegit que sereu, per un dia, investigadors de cetacis. Terra endins, l’aigua també és la protagonista al riu Ebre. El Grup de Natura Freixe us guiarà per l’interior de boscos de ribera exuberants i canyissars per conèixer els seus projectes de gestió d’aquests hàbitats. I, a tocar de tanta humitat, veureu el contrast que ofereixen els camps d’oliveres, que produeixen un oli ecològic d’una gran qualitat.

Els paisatges rurals són l’epicentre de la resta de propostes. Al cor del Collsacabra, l’associació Paisatges Vius us encisarà amb aquest entorn bucòlic i us explicarà com construir i instal·lar caixes niu per a ocells i lirons. Si saltem al Lluçanès, podreu viure una experiència 100% rural a la finca d’un propietari modèlic. Els tècnics del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (del Museu Industrial del Ter) també us revelaran com van recuperar la biodiversitat d’un pantà i del torrent que l’alimenta. Finalment, l’associació IAEDEN us aproparà a unes vinyes tocades per la tramuntana, als peus de l’Albera. Amb dos privilegis afegits: els monuments megalítics (dòlmens i menhirs) i l’oportunitat de degustar productes locals de la mà dels propietaris que els produeixen.

A bord del veler "Onas" navegarem per sobre dels canyons ocults del Maresme i investigarem els cetacis. Autora: C.A.Chicote - SUBMON.

Ajudem a conservar els indrets que visitem
Un dels trets distintius de l’ecoturisme és que nosaltres, els turistes i visitants, ajudem a conservar els elements naturals dels indrets que visitem. Això, que sona molt bé, no sempre es tan fàcil de portar-se a la pràctica, sobretot per part de les empreses que ofereixen les activitats ecoturístiques. Algun dia en parlarem, de les diverses vies que tenim –i tenen també les empreses– per fer possible aquesta contribució.

Això ho dic perquè, en el cas de la iniciativa que acabem de presentar, el compliment d’aquest principi no té cap dubte. I és que adquirint algun dels set paquets ecoturístics, estem donant suport als projectes que duen a terme les entitats, que no busquen altra cosa que ajudar a salvaguardar els valors naturals, culturals i paisatgístics dels paratges visitats. Es tracta, doncs, d’un turisme que té cura de la terra.

Comparteix

  Etiquetes: , , ,

  Comentaris

  • Mireia Font i Vidal

   26/04/2013 - 12:43

   El Cinquè Llac és una ruta de senderisme on els clients paguen encantats una ecotaxa per poder mantenir el patrimoni de pedra seca que gaudeixen http://www.elcinquellac.com/projecte/turisme-responsable .El Cinquè Llac s’emmiralla en els criteris del turisme responsable, un tipus de turisme que crea millors llocs on viure i millor llocs per ser visitats.

  • Xavi Basora

   28/04/2013 - 12:12

   Mireia, gràcies per l’aportació! Tinc pendent escriure un apunt amb exemples d’activitats ecoturístiques que, com el Cinquè Llac, contribueixen d’una manera evident a conservar els indrets que es visiten. Ja et demanaré més informació, tot i que algunes preguntes inicials que em faig: 1) aquesta ecotaxa entenc que és obligatòria, oi? 2) quina és la quantitat?. Estic segur que si als turistes se’ls explica bé l’ús de la contribució, paguen encantats, com tu comentes.

  • Diana

   26/04/2013 - 13:51

   Hola Xavi! Ja que parles de activitats ecoturístiques, ens pots recomenar alguna activitat ecoturística en especial a Cadaqués i Cap de Creus?
   COM SEMPRE, MOLTES GRÀCIES!!!

  • Xavi Basora

   28/04/2013 - 12:17

   Diana, el Cap de Creus és un paradís per a l’ecoturisme! Hi ha diverses empreses d’activitats ecoturístiques, aquí trobaràs més informació. Se’m fa difícil triar, però m’han dit que aquesta sortida amb kayak està molt bé!

  • Carol

   29/04/2013 - 09:47

   Ens dones un munt de bones idees! Gracies per explicar tant be el que hi ha darrere d’aquests paisatges i activitats. Es una tasca que realment val la pena donar a coneixer.

  • Xavi Basora

   29/04/2013 - 10:26

   Carol, moltes gràcies! Espero seguir donant-vos moltes altres bones idees!

  • Ingrid

   30/04/2013 - 11:31

   Hola, jo sóc de Flix i us recomano visita la Reserva Natural de Sebes… us agradarà! A més hi ha una empresa d’esports d’aventura a la zona que es diu “Rogles Aventura” (www.rogles.org) que organitza excursions amb piragua pel Riu Ebre o bici per aquella zona… molt recomanable!!

  • Xavi Basora

   30/04/2013 - 12:11

   Ingrid, gràcies per la recomanació!

  • Mireia Font i Vidal

   03/05/2013 - 14:57

   Si, qui fa el Cinquè Llac paga obligatòriament aquesta ecotaxa de 30€ i els senderistes estan encantats en poder contribuir en la consolidació i rehabilitació dels murs de pedra seca que gaudeixen fent el Cinquè Llac. Quan vulguis Xavi en parlem, fins aviat.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús