Santa Pau, el poble dels fesols

El titular pot semblar una mica arbitrari. Tenint la fageda d’en Jordà (un dels espais naturals més visitats del país) i un preciós nucli antic medieval, tal vegada pensareu que caracteritzar Santa Pau per un minúscul llegum no és l’opció més lògica. Si opineu així, no dedicaré ni un segon a contradir-vos, però sí que us demano un xic d’atenció perquè en aquest poble de la Garrotxa han començat a lluir producte agroalimentari. I qui no ha iniciat mai una passejada com a excusa per fer gana?

Camp de fesols de Santa Pau

Els camps de fesols envolten el nucli de Santa Pau i tota l’àrea de la Cot, en plena Zona Volcànica de la Garrotxa, a la qual pertany el 80% del municipi. (Foto: Joan Brosa.)

Com deia, Santa Pau es vanta de la seva mongeta. I per primera vegada, han organitzat una activitat anomenada FESOLaire. En realitat, es tracta d’unes visites guiades pel poble que parteixen de l’oficina de turisme, a la porxada plaça Major, i recorren alguns carrers i també alguns camps de cultiu del fesol local. La gràcia de la proposta és que la fan tot coincidint amb el cicle del llegum, és a dir de juny a setembre, i per tant els visitants poden conèixer en directe de la mà d’una guia i d’algun pagès com és el conreu del fesol de Santa Pau i per què té el prestigi culinari que el fa ser protagonista fins i tot d’una fira, pels volts de Sant Antoni, al mes de gener.

Gràcies a la visita sabreu que els fesols van ser importats d’Amèrica al segle XVI i que es van introduir als Països Catalans procedents de França, on substituïen antics camps de cereal. També us explicaran que en realitat, el fesol de Santa Pau és una marca —en procés de ser reconeguda com a Denominació d’Origen Protegida— que engloba tres varietats diferents: el de tavella brisa (majoritari), el setsetmaner (endevineu quant dura exactament el seu conreu?) i el de gra petit. Què el fa singular, doncs? La terra. Aquesta terra fosca i fèrtil de la Zona Volcànica de la Garrotxa a la qual pertany quasi tot el terme de Santa Pau.

Garbellada de fesols de Santa Pau

El procés de garbellar és una de les activitats de la producció del fesol que s’han mecanitzat. En ocasions especials, els pagesos de Santa Pau mostren com era el conreu tradicional d’aquest llegum. (Foto: Joan Brosa.)

Malauradament, la producció que se’n fa és força reduïda, de manera que a fora sovint ens venen fesol americà per fesol de Santa Pau: compte! En tot cas, podreu acabar la visita amb un tast dels autèntics fesols mentre us mostren un audiovisual que us explica alguns dels conceptes que acabeu de veure in situ, amanits amb testimonis de productors i imatges del cultiu tradicional del fesol, fins i tot amb eines i màquines creades pels mateixos pagesos.

Si penseu que estaria bé fer el tomb per Santa Pau des d’una perspectiva diferent a com l’havíeu conegut fins ara, heu de saber que al setembre es faran dues visites fesolaires més: els dies 15 i 29, de 12 a 13.30 h. Per saber on us heu d’inscriure i les condicions de l’activitat, cliqueu aquí. Que vagi de gust!

Nucli medieval de Santa Pau

El nucli medieval, del qual destaca el castell de la Baronia i l’església de Santa Maria, representa la primera fase del procés de formació de la vila de Santa Pau.

Comparteix

  Etiquetes: , , ,

  Comentaris

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús