La pedra seca ja té el seu portal: Wikipedra

Al Descobrir publiquem sovint fotografies on apareixen mostres de l’immens patrimoni de pedra seca que tenim al nostre país. No és d’estranyar, atès que el paisatge agrari català conserva importants traces de la seva història. L’abandonament del camp —quina terrible contrarietat— ha permès en algunes comarques de secà congelar imatges que tal vegada el productivisme actual hauria condemnat a la desaparició; però sobretot, ha escatimat el valor que tenen aquestes sàvies manifestacions de cultura popular.

S’ha perdut molt de patrimoni, és evident, però en resta molt dempeus i d’uns anys ençà hi ha força gent que treballa per dignificar-lo. Penso en la Fundació el Solà de la Fatarella (Terra Alta), en el Drac Verd de Sitges (Garraf), en el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp (Baix Camp), en l’associació Via Pirena de l’Alt Empordà… També penso, per què no dir-ho, en persones com l’ambientòleg Ramon Queralt i tot el seu esforç per inventariar les cabanes de les Garrigues (si us interessa el tema, us recomano el seu llibre Les cabanes de volta de les Borges Blanques, un treball rigorós i emotiu que fa parlar els pagesos i les construccions sobre la terra i la forma de vida de generacions de garriguencs).

shutterstock_74964187.jpg

La pedra seca és una de les principals manifestacions de la cultura agrària catalana. (Foto: Shutterstock.)

Fruit de tota aquesta florida, fa uns anys va sorgir la Coordinadora d’Entitats per la Pedra Seca, una associació d’àmbit nacional que aplega una bona colla d’institucions i col·lectius preocupats per la recuperació d’aquest patrimoni agrari. L’activitat més rellevant de la Coordinadora són les trobades bianuals d’estudi i defensa de la pedra en sec (la pròxima, els dies 21, 22 i 23 d’octubre, serà a Vilafranca del Maestrat).

Ara, l’Observatori del Paisatge i l’Obra Social de Catalunya Caixa han desenvolupat —amb la col·laboració de les associacions— la Wikipedra, una nova eina de divulgació i conscienciació sobre gairebé cinc mil barraques i cabanes de pedra seca del Principat. Un portal amb fotografies, mapes i fitxes obert a la incorporació de noves dades per part dels usuaris que ha de fixar definitivament la vàlua de tot aquest patrimoni —i, per tant, que ha de contribuir de manera determinant a la seva conservació. Enhorabona als ideòlegs i als impulsors de tot aquest projecte, que aplega un gran tresor cultural del qual podem sentir-nos orgullosos. Tan sols, si m’ho permeten, els animo a ampliar progressivament el fons amb altres manifestacions de pedra seca a banda de les barraques (murades, marges, sínies, pous…) i a estendre el marc d’observació a la resta dels Països Catalans, on hi ha exemples espectaculars d’arquitectura agrària tradicional que mereixen una segona esplendor.

Comparteix

    Etiquetes: , , , , , , , , , , , , , , ,

    Comentaris

    • Jordi Marín

      27/04/2011 - 19:34

      Gran eina, llàstima que estigui restringida al Principat, milloraria enormement si s’ampliés al País Valencià i les Illes. El patrimoni de pedra en sec que hi ha a comarques com Els Ports o l’Alt i Baix Maestrat sense anar més lluny és incalculable.

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús