El record més exclusiu de Sitges

Palau Maricel.JPG

Un turista fotografia la façana neomedieval del Palau Maricel. © ÒM

Tots els turistes que fan estada a Sitges en guarden, més o menys, els mateixos records: una fotografia del baluard, una visita al Palau Maricel o al Cau Ferrat, un dinar al passeig de la Ribera, una nit de ball al carrer del Pecat… Però hi ha un record reservat a uns pocs privilegiats: un cep de malvasia. La malvasia és un tipus de raïm molt peculiar del qual només sobreviuen uns centenars de ceps a Sitges. Representen un dels signes d’identitat més valuosos de la vila i amb ells es fa un excel·lent vi dolç que, ara per ara, assegura la pervivència del cultiu. L’Hospital de Sant Joan Baptista, propietari de les vinyes de malvasia de la vila, ens ofereix apadrinar un dels 684 ceps que s’han plantat recentment en els seus terrenys. L’apadrinament, obert a qualsevol persona, dóna dret (per 30€) a un diploma acreditatiu, un plànol on s’indica la localització del cep i una fotografia d’aquest quan compleixi tres anys i doni el primer most, a banda del sentiment de ser padrí d’un trosset de la història de Sitges. Fins ara se n’han apadrinat més d’un centenar.

Vinya_vella.JPG

Vinyes de malvasia als terrenys de l'Hospital de Sant Joan Baptista.

La vinya que es va plantar fa pocs mesos als terrenys de l’Hospital de Sant Joan Baptista és l’única que hi ha dins el nucli urbà. La vinya original (de la qual s’han extret els empelts per a la nova vinya) es troba a l’Aiguadolç, a tocar de la carretera de les costes de Garraf, i fou un llegat de Manuel Llopis, l’últim hereu d’una rica casa pairal sitgetana. Amb el fruit d’aquestes vinyes s’han elaborat en els darrers anys tres productes: la Malvasia Dolça, la Malvasia Seca i el vi Blanc Subur. “Però per degustar la malvasia de la nova vinya”, m’explica en Roland Sierra, administrador de l’Hospital, “caldrà esperar, com a mínim, set anys”. Es calcula que els ceps joves donaran el primer most d’aquí a tres o quatre anys, i el vi haurà de reposar a la bóta quatre anys més. Caldrà tenir paciència, el més bo es fa esperar.

Comparteix

  Etiquetes: , , , , ,

  Comentaris

  • PlataformaSitges

   09/08/2010 - 12:10

   Des de fa un dies, els turistes que visiten Sitges ja no poden fer la foto del Recó de la Calma ni dels museus….. les administracions públiques han aprovat un projecte de remodelació d’aquest espai, les obres del qual ja s’han iniciat amb un gran forat al terra d’aquest bell espai, un dels únics que encara tenia un cert encant, per entaforar-hi una grua inmemsa!!!

   Per tal d’impedir aquesta destrossa patrimonial el poble de Sitges ha creat una plataforma pública per poder fer escoltar la seva veu…… val la pena que llegiu l’article que Rafael Vallbona publica en aquest mateix número de Descobrir… és un gran resum de la situació en la que actualement es troba Sitges

  • Tweets that mention El record més exclusiu de Sitges – Descobrir.cat — Topsy.com

   09/08/2010 - 20:20

   […] This post was mentioned on Twitter by Catalunya Experience, Descobrir.cat. Descobrir.cat said: T'agrada Sitges? Vols mantenir part del seu patrimoni i forma-ne part? Apadrina un cep de malvasia! http://ow.ly/2mQKi […]

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús