L’espectacle de la boira a la plana de Vic

Una mar de núvols davalla fins a tocar terra. Redefineix el paisatge, en canvia els colors i les formes quan s’acosta l’hivern. Ho saben bé els habitants del cor d’Osona, l’àrea de la península Ibèrica amb més dies de boira a l’any: uns cent de mitjana. Quan l’aire fred de les parts més altes descendeix i s’estanca a la plana enclotada, el vapor d’aigua es condensa en gotes microscòpiques. Si a més a més la pressió atmosfèrica és alta, el fenomen arriba a durar unes quantes setmanes i poden esdevenir-se glaçades. En algunes viles, com ara Roda de Ter, aquest fenomen es coneix amb el nom de “broma baixa”, i els més grans l’anomenaven, irònicament, Pubilla de la Plana.

BoiraVic1.jpg

La boira transforma la llum i els contorns del paisatge de la Catalunya central.

Quan els extensos camps de cereals de la comarca s’emblanquinen, és interessant pujar a viles situades en punts elevats, com ara Muntanyola, per gaudir de la massa de núvols estancada als nostres peus. Des d’aquí, els cims de les muntanyes i cingles pròxims esdevenen illes que naveguen sobre una escuma estranyament lleugera. També podeu contemplar l’espectacle des de l’aire: l’oficina de turisme de Vic organitza paquets turístics per fer un vol insòlit sobre els núvols que inclouen una nit en una casa de turisme rural.

BoiraVic.jpg

La "broma baixa" s'estanca a la plana de Vic creant una mar de núvols.

Comparteix

  Etiquetes: ,

  Comentaris

  • Carlos Prieto

   30/11/2010 - 15:10

   Realment és un espectacle, quan baixo d´Espinelves a Vic a mesura que m´apropo a la plana veure aquell mar de boira és fantàstic

  • Gisel2.0

   01/12/2010 - 11:09

   Al Montsec també tenim alguns dies de boira per la tardor i l’hivern. És com si els núvols s’empassesin les muntanyes!

  • Els articles més llegits del 2010 – Descobrir.cat

   26/12/2010 - 23:41

   […] L’espectacle de la boira a la plana de Vic […]

  • willrin

   20/10/2017 - 12:32

   a la plana d’Urgell, i per extensió a Lleida i més enllà, també passa…i crec q més persitent que a la plana de Vic…(arribant a tenir més d’un mes de boira sense cap dia de sol …en algun cas)si puges una mica, no cal arribar al Montsec, canva totalment. i veus un mar de núvols.
   Antigament a la plana d’Urgell se l’anomenava “el clot de l’infern”, molt menys amable que la pubilla, la raó era l’aridesa abans de construïr el Canal d’Urgell i el clima continental mediterrani, hiverns gèlids i estius molt calurosos. No era una bona terra per segons quins conreus, i també és pot arribar a reflexar amb el càracter de la gent.
   Sens dubte val la pena canviar el llenguatge.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús