El somni de la revista ‘Nat’

Aquesta última setmana de gener se celebra un doble aniversari periodístic. Fa sis anys que Sàpiens Publicacions va començar a editar la revista Nat, una aposta arriscada i decidida (totalment inèdita al nostre país) per portar als quioscos una publicació d’alta gama dedicada a la divulgació de la natura i la ciència en català. El segon aniversari és més descoratjador: ara fa tres anys, el somni de Nat es va acabar; un descens molt acusat en les vendes i la necessitat de fer front a altres projectes editorials van portar l’empresa a deixar d’editar la revista.

Revista Nat 6.JPG

‘Nat’ reflexionava sobre paisatges i espècies d’arreu del món de la mà de fotògrafs de prestigi, com mostra aquest excepcional reportatge del català Iñaki Relanzón sobre les àligues d’Alaska.

Revista Nat 2.JPG

Destacava l’anàlisi dels valors més desconeguts dels Països Catalans, com ara les flors més sorprenents, els animals més amenaçats o el riu més net (a la fotografia).

El naixement de Nat va ser tot un esdeveniment, se’n van esgotar els 40.000 exemplars i l’equip de redacció va comptar amb el suport de bona part de la comunitat científica. Amb Nat vam demostrar que es podia fer una revista de natura i ciència per a un públic no especialitzat, però amb el màxim rigor. Van ser tres anys de treball intens per portar cada mes al quiosc articles que explicaven de manera amena temes de conservació de la natura i d’estudi del medi. El portal Culturcat, en l’apartat “Revistes de divulgació”, descriu breument el caràcter de Nat: “una de les seves fites era garantir el rigor i la qualitat de la informació. […] La revista es va convertir en una iniciativa sense precedents, a casa nostra, de la divulgació i del foment del respecte al medi.”

Revista Nat 3.JPG

Els articles s’acompanyaven de completes infografies i precises il·lustracions que eren revisades pels assessors científics de la revista.

Revista Nat 7.JPG

Una de les claus per respectar l’entorn natural és saber quins valors amaga. ‘Nat’ s’esforçava per difondre de manera amena i propera els tresors naturals del nostre país.

El gener del 2008 va sortir el que, inesperadament per als lectors i subscriptors, seria l’últim número de la revista. Va ser dur assimilar el final del projecte, i la desaparició de Nat va suscitar nombroses reaccions. Jordi Pietx Colom, director de la Xarxa de Custòdia del Territori, parlava de la revista al diari NacióDigital.cat com d’un “ric ecosistema, molt especial” i descrivia el tancament  “com un gerro d’aigua freda, congelada diria jo, per a tots i per a tot el sector de la conservació de la natura”. Juli Peretó, doctor en Ciències Químiques de la Universitat de València, escrivia a Vilaweb: “Com una delicada i fràgil espècie endèmica, mereixedora de la màxima protecció, Nat s’ha extingit. És, no caldria dir-ho, una pèrdua cultural molt sensible per a la llengua catalana.” El periodista i dissenyador gràfic Herminio Javier Fernández exposava al seu bloc: “Resulta revelador que una revista dedicada a la naturaleza acabe sucumbiendo a las implacables leyes de la selección natural que enunciara Darwin.”

Revista Nat 4.JPG

La major part dels reportatges de ‘Nat’ es basaven en imatges de reconeguts fotògrafs catalans de natura, com Oriol Alamany, Iñaki Relanzón, Jordi Bas, Albert Lleal o Jordi Chias (a dalt).

Revista Nat 1.JPG

La revista responia enigmes poc coneguts, com ara per què es mou el Pedraforca, quanta aigua dolça queda a la Terra o si hi ha reserves de petroli a Catalunya.

Ens podem preguntar: per què mor una revista? Potser Nat no va estar a l’alçada de les expectatives, potser la societat no estava prou interessada en una publicació de natura i divulgació científica, potser els qui l’havien de fer viable econòmicament no van saber apostar-hi prou… Els dubtes són diversos. Malgrat la seva defunció “implacable”, de Nat ens en queden els 37 números a les hemeroteques (i als prestatges de moltes llars), un grapat de bons records i la sensació de que aquell somni, algun dia, podria tornar a fer-se realitat…

Revista Nat.jpg

Comparteix

  Etiquetes: ,

  Comentaris

  • dani

   26/01/2011 - 16:18

   M’agrada molt aquest post. La revista estava molt bé. Però de ben segur,que del pòsit que us va deixar aquesta revista n’heu recollit els fruits. I, si no ja ho fareu. Això és evident!!!!

  • Laura

   26/01/2011 - 22:08

   Doncs jo tinc tots els números i em va agradar força la revista, tot i que després del segon any la vaig trobar repetitiva i poc engrescadora. Segur que ben aviat sortirà algun altra bona publicació, endavant amb els emprenadors!

  • Xavi Basora

   28/01/2011 - 11:06

   Com a redactor de la Nat, he sentit nostàlgia després de llegir el post. Quins bons records, Òscar! Es va fer molt bona feina, i això no s’ho emporta el temps. Però, atès que molts dels reportatges que es publicaven són atemporals, penso que seria una bona idea digitalitzar-ne els continguts i posar-los a l’abast de qui n’estigui interessat. Ara bé, no sóc empresari editorial, i desconec la viabilitat d’una idea com aquesta… En qualsevol cas, tan de bo es faci realitat el teu somni final…

  • Jordi Lon

   17/02/2011 - 18:29

   Subscric completament el que diu en Xavier Basora.
   Com a lector i com a col·laborador en diversos reportatges, puc dir que la revista va ser una bona eina d’informació i aprenentatge. I, crec que no m’equivoco gaire, si dic que va ser un bon producte editorial amb poc temps i pocs recursos per demostrar-ho. Trobo una bona idea això de digitalitzar-ne els continguts.
   Ànims i segur que ens trobem a la propera, quan el somni d’una publicació sobre natura i medi ambient en català sigui, de nou, una realitat.

  • Òscar Marín

   18/02/2011 - 10:15

   Amics, gràcies per les vostres paraules. La revista era una bona eina, la fèiem amb entusiasme i ens queden molt bons records d’aquella experiència. El millor: els suggeriments, crítiques i missatges de suport dels lectors fidels i el luxe de treballar amb professionals de la vostra categoria. Digitalitzar-ne els continguts és una opció que em sembla molt encertada. La traslladaré al director general de Sàpiens Publicacions. Espero que algun dia el nostre país pugui tornar a tenir una revista de divulgació de natura i medi, com ‘Nat’ o millor que ‘Nat’. I que ens hi puguem tornar a trobar. Fins aviat!

  • Txema

   18/09/2011 - 16:53

   Tant de bo es tornés a publicar Nat! Per a mi també va ser una gerro d’aigua freda quan vaig saber que es va acabar..

  • Joan Mas

   26/05/2012 - 13:06

   Es cert que la revista estava be, però avui dia en estar be no ni ha prou.
   Soc lector de GEO i Ntational Geographic i penso que a Nat li faltava quelcom per ser atractiva. Potser els articles? O les fotos?
   Jo la vaig comprar una vegada per curiositat i la vaig trobar pobre o poc atractiva, no vaig tenir la curiositat de tornar a comprar-la i suposo que aquest deu ser un dels motius per que no tirés endavant.
   Jo feia temps que tenia en ment posar en marxa un projecta semblant al de Nat, però mes original. Se que no es gens fàcil posar en marxa una cosa així, però si vols que tingui èxit, as de ser original, molt original i sense sortir-se de la realitat.
   Avui he anat a petar aquesta web, per que no tenia ni idea de que la revista havia desaparegut, dons alguns cop he tornat a tenir la curiositat de tornar-la a comprar, per veure la evolució i no la he trobat.
   Hem sap greu que no hagi tirat endavant, molt de greu i penso que amb un re-enfocament podria tenir èxit.
   Una cosa esta clara, “qui no risca no pisca” i es un gran mèrit, posar en marxa un projecta com aquest. Felicitats igualment.

  • Maricel

   12/02/2013 - 18:51

   Jo estava subscrita a la revista i m’encantava. Justament la trobava molt original i engrescadora, amb les seves histories-reportatges, i els meravellosos dibuixos dels llocs visitats.

   Preciosa la revista! Una gran pèrdua per tots aquells que gaudíem de la natura i d’una posada en escena tant artística (tant literàriament com gràficament), i que alhora ens agrada llegir i sentir en català.

   He estat subscrita al National Geographic i alguna altra revista de natura, i res a veure, bones, però no tant originals i properes com Nat. Sóc dels privilegiats que tinc tots els exemplars.

   Estic totalment d’acord, que seria genial poder-la tenir en format digital. Una gran idea!

  • Oriol

   06/09/2013 - 13:51

   Va ser una gran aposta i una llàstima que d’altres apostes l’apartessin del camí.
   Crec que a la revista Nat li mancava quelcom que al nostre país és sagrat: la muntanya i l’esport. Li mancaven més rutes per anar a caminar (o pedalar) a veure aquells paratges que ens presentava i aquella fauna desconeguda. Una revista de divulgació de la natura combinada amb revistes com la Vèrtex o la Gool Natura actual donaria molt de sí 🙂

  • Roc Caparó

   25/10/2020 - 19:34

   bones, tinc una acadèmia i a l’entrada tinc les NAT, els infant i no tant infants alucinen, està realment MOLT ben feta i encara ara em sorpren el bé que els menors entenen els articles. LLàstima que no es seguís editant. GRÀCIES

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús