Camps nus de la Segarra

Segarra.JPG

Secans de tardor sota un cel ennuvolat. Al fons, dalt d'un turó, el poble de Palou. © Òscar Marín

Al novembre, entre Tots Sants i Sant Martí, els camps que van quedar adormits després de la collita es comencen a pentinar. És hora de llaurar a les Terres de Lleida i les planes desertes només són visitades per tractors solitaris. La Segarra, que ha estat batejada com el graner de Catalunya, n’és un exemple. Al cor de la tardor arriben les arades al camp, per tal que l’any vinent pugui donar nous fruits. Cal eliminar les males herbes, remenar la terra, estovar-la, ventilar-la. Els tractors travessen de punta a punta els conreus i hi dibuixen rengleres que podrien semblar ermes a primera vista, però que en realitat són ben fèrtils. En aquests solcs paral·lels, un cop llaurat el camp, els pagesos hi sembraran l’ordi, el blat i altres cereals i verdures. Llaurar i sembrar bé els camps és una activitat primordial, perquè en dependrà l’èxit de la pròxima collita.

Camps.jpg

Els tractors han deixat ben pentinats els camps de la Segarra. © ÒM

Amb el pas dels mesos, aquests secans es cobriran de tonalitats verdes, però mentre no hi creixi cap element vegetal faran l’efecte d’un oceà terròs format per centenars d’onades pètries. Són pocs els visitants que s’hi aventuren ara, potser desanimats per l’aridesa dels horitzons pelats. Però el sol de tardor extreu d’aquests paisatges un to encara més daurat i ens recorda que de vegades la mà humana, en el seu afany per dominar la natura i treure’n tot el profit, és capaç de crear els paratges més bells i també els més solitaris. Una interessant manera de descobrir aquests camps és contactar els guies de Camins de Sikarra, que confeccionen visites temàtiques a mida a través de la comarca de la Segarra.

Comparteix

  Etiquetes: , , , ,

  Comentaris

  • Giliet de Florejacs

   31/10/2011 - 18:14

   És un bon retrat de la Segarra a la tardor. De fet, avui mateix (dilluns de pont) a les set del matí m’ha despartat un tractor pentinant el camp que tinc al peu de casa…
   No obstant, la tardor és potser la millor estació per descobrir la Segarra: superades les calorades de l’estiu i abans que arribi el fred de l’hivern, el territori eixut de l’interior de Catalunya s’ofereix al visitant en tota la seva amplitud paisatgística, patrimonial i gastronòmica. Castells, cabanes, rapinyaires, rostits, romànic, espones, alzineres, barroc, cargols, farigola i mil sorpreses esperen a l’agosarat viatger.
   Un consell gratuït (però no gaire desinteressat): el Castell de les Sitges (Florejacs).

  • david

   02/11/2011 - 11:30

   d’aquí un parell de setmanes el blat ja haura nascut… un altre consell: les rutes a cavall per la segarra de cal perelló..

  • F&M

   11/10/2016 - 14:12

   La Segarra té uns pobles i una història increïbles!
   Fuet-i-Mate

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús