Dues cales màgiques al camí de ronda

Cala Banys 1.JPG

Al bell mig de Cala Banys s’hi amaga un petit bar que obre a partir del 9 de març. © Òscar Marín

Cala Banys és un d’aquells indrets on un pensa que hi podria viure d’aquí a l’eternitat, amb un daiquiri en una mà i un bon llibre a l’altra. L’antic camí de ronda ens porta fins als peus d’un bar amb terrassa on, des de mitjans de març fins a la tardor, serveixen un dels millors daiquiris de Lloret de Mar (sabíeu que aquest combinat el va crear un lloretenc a l’Havana?). Hi treuria les palmeres, que no són pròpies d’aquestes cales, i les canviaria per pins, però aquest racó amagat mereix una escapada de primavera. Si és la primera vegada que veniu a Lloret, potser us costarà trobar la caleta. Pregunteu a l’Oficina de Turisme i us en donaran els detalls.

Cala Banys 2.JPG

El camí de ronda avança entre roques fins a l’escultura de la Dona Marinera. © ÒM

Des de Cala Banys, el camí de ronda s’enfila fins al mirador de la Dona Marinera, un punt elevat damunt les roques on una escultura de bronze recorda, des del 1966, les dones que es quedaven a terra, cuidant la casa i la família, mentre els marits navegaven mar endins. Precisament algunes d’aquestes lloretenques van ser pioneres del turisme a la Costa Brava: empeses sovint per la necessitat, van tenir la idea de llogar l’habitació buida de la casa i oferir àpats als primers turistes que passaven per Lloret, als anys cinquanta. A falta d’hotels, elles oferien casa seva als viatgers. Sobre aquest tema se n’ha fet un interessant documental: “Pensió completa”, d’Amaranta Gibert. Aquells allotjaments senzills i humils no tenien res a veure amb hotels tan excel·lents com els que hi podem trobar avui, entre els quals us recomano el Sant Pere del Bosc Hotel & Spa.

Lloret de Mar.JPG

Des del mirador de la Dona Marinera s’observa tot el passeig marítim de Lloret. © ÒM

El camí de ronda continua més enllà de l’extensa platja de Lloret, pujant pel castell d’en Plaja i resseguint els penya-segats rocosos i les cales més recòndites. S’ha desdibuixat amb el pas dels anys, entre urbanitzacions i passeigs marítims, però les marques blanques i vermelles del GR 92 mantenen viu l’itinerari i recorden que aquest camí és encara l’espina dorsal de la Costa Brava. La ruta fins al terme de Tossa de Mar és força exigent (unes tres hores de camí amb alts i baixos), però val la pena si esteu avesats a caminar. Abans d’arribar a Tossa, el cos ens demana aturar-nos i gaudir d’una altra platja encisadora, entre les millors del nostre litoral. Cala Canyelles és un petit edèn. Qui vulgui calma, la trobarà (fora dels mesos d’estiu) a la cara més oriental de la platja, a la vora d’una caseta blanca de pescadors envoltada de barques i d’una pineda atapeïda.

Cala Canyelles 1.JPG

Cala Canyelles: sorres daurades, onades turquesa i pins que arriben fins al mar. © ÒM

Els amants de la navegació i dels esports aquàtics trobaran a ponent l’únic port de Lloret, des d’on s’organitzen activitats nàutiques entre els mesos de primavera i tardor. Aquest moll també és el refugi dels pocs pescadors que queden a la vila i que venen el seu peix directament a restaurants de la costa. Assaborir un peix més fresc és impossible. Ho comprovem si tastem un arròs de l’art en qualsevol dels bons restaurants de la vila. Al restaurant Cala Canyelles, conegut per les seves paelles i pels seus plats cuinats amb ingredients de la mar, ens hi reben amb un exquisit cruixent de marisc amb vieira, escamarlà i gamba. El segueix un rèmol a la planxa amb verdures a la brasa, d’una magnífica senzillesa. Acompanya el menú un vi blanc de l’Empordà i una bona conversa. A la terrassa hi toca el sol. No cal res més per gaudir de la bona vida.

Cala Canyelles 2.JPG

El maître Pedro Torres serveix l’àpat al restaurant Cala Canyelles. © ÒM

Cala Canyelles 3.JPG

Sobre un llit de salsa de tomàquet, reposa el cruixent farcit de marisc. © ÒM

Cala Canyelles 4.JPG

La terrassa del restaurant és a peu de platja. Després de dinar, mulleu-vos els peus. © ÒM

Comparteix

  Etiquetes: , , , ,

  Comentaris

  • Josep

   25/02/2012 - 20:18

   Adjunto reportatge de caminata a fer a partir 7 de mars

  • Jordi

   29/02/2012 - 18:38

   Com m’ agrada el teu bloc. Les fotos i els articles conviden a anar a descobrir el nostre País. Felicitats!

  • Can Bonet

   22/08/2012 - 9:29

   Hola,

   Nosaltres hem fet la ruta de Platja Castell fins a la Fosca i us l’aconsellem, podeu
   veure el video al nostre canal de Youtube:
   http://www.youtube.com/user/CanBonetTurismeRural

   Salutacions,

   Can Bonet

  • isabel fortea

   26/05/2013 - 11:00

   Es una ruta molt fácil de fer, venint de Blanes pasas per tot d’urbanitzaciones, carreteres, ho han fet tot malbé. Enfilant el cami de Ronda desde Lloret i amb les escales no et pots perdre i al arribar a la Cala Banys, els caminets fan una experiència realment meravellosa. Pujas per el bar hi arribas al cami que et porta al Castell de Sant Joan, reformat i que es paga x entrar. Abans, peró, hi han unes vistes esplendides del mar i penaysegats fantastics. Aquí pots triar ho tornas a Lloret o vas a Blanes.

  • isabel fortea

   26/05/2013 - 11:05

   A Cala Canyelles hi pots anar per el carrer de les Acaies o per el Castell dèn Platja, quasi al comen´çar les escales fan vertigen, son dretes com una mala cosa, passat el trangol es segueix el cami de ronda i quan sàcaban les escales estàs a l’urbanització i seguint seguint arribas , tens que baixar i veus la cala, que van fer malbé quan van fer el port. Puc dir que era paradisiaca , peró la evolució ….

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús