Tastant el producte més fresc del Prat

Fa uns dies em vaig acostar fins al Prat de Llobregat, on em van convidar per conèixer millor els productes frescos de la gran horta metropolitana. Després de revisitar les platges del Delta del Llobregat (com m’agrada aquesta zona), vam arribar-nos fins a Can Comas, la seu del Parc Agrari del Baix Llobregat. Si no hi heu anat, us recomano la visita, perquè t’hi expliquen quins són els conreus estrella d’aquesta plana tan fèrtil (n’hi ha 66 de diferents, des de les carxofes i els espàrrecs fins a les cireres i els préssecs). Sabíeu que el Parc Agrari és la segona horta en extensió de l’àrea metropolitana després del Maresme? Uns 1.200 pagesos, el 75% a temps complert, hi treballen per mantenir uns cultius de primera qualitat. Els seus productes es poden comprar als mercats de pagès que es fan cada setmana en diversos punts del Baix Llobregat (per exemple, al parc de Torreblanca) i també als restaurants adherits a la campanya dels Sabors de l’Horta.

Parc Agrari.JPG

La masia de Can Comas, seu del Parc Agrari del Baix Llobregat. © Òscar Marín

Però el Prat no només ens regala fruites i verdures. Aquí s’hi cria el pollastre pota blava, una raça avícola autòctona, molt preuada a les cuines pel seu baix contingut en greix i el seu gust intens. Penseu que és l’única au de l’Estat que ha estat reconeguda amb una IGP (Indicació Geogràfica Protegida). En Joan Pujals, de Cal Senyoret, n’és un expert. N’ha vist criar tota la vida, des que era un marrec, i n’ha criat fins a la vellesa. Ens explica que aquesta raça única de gall, que a simple vista es distingeix per la cua negra i les potes blaves, va estar a punt de desaparèixer,  però gràcies a pagesos com el seu pare o ell mateix, que l’han criat sempre per a la família, avui podem gaudir, amb vista, gust i olfacte, d’aquest pollastre tan elegant (i saborós).

Pota Blava del Prat.JPG

El gall de pota blava, una raça autòctona del Prat molt valorada gastronòmicament. © ÒM

Joan Pujals Pota Blava.JPG

El pagès Joan Pujals ens mostra una fotografia on se'l veu de petit a Cal Senyoret. © ÒM

Veure l’animal en directe, corrent pel corral de Cal senyoret, té molta gràcia, però la segona part és menjar-se’l. La cosa és fàcil d’acomplir, perquè els principals restaurants del Prat inclouen en les seves cartes plats cuinats amb pota blava i, a més a més, cada any li dediquen unes jornades gastronòmiques (al març) i una fira avícola (al desembre). El dia que hi vaig anar, els xefs dels restaurants Rústic & Co i Mesón El Cortijo (tots dos formen part de la xarxa de restaurants El Prat Degusta’l) ens van preparar un tast d’alguns dels plats que elaboren amb el pota blava i amb la carxofa del Prat: crema de carxofa i mascarpone de cruixent d’ibèric, un “tigretón” de Pota Blava amb daus de carxofa i salsa de xocolata i un plat de pota blava a l’antiga amb brotxeta de carxofa confitada. Si us acosteu al Prat per tastar el pota blava comprovareu que hi ha poques carns tan meloses i lleugeres com aquesta. Ja m’ho explicareu!

Rústic & Co .JPG

El “tigretón” de pota blava i carxofa del Prat, creació del restaurant Rústic & Co. © ÒM

Mesón El Cortijo.JPG

Pota blava a l’antiga amb brotxeta de carxofa confitada, del Mesón El Cortijo. © ÒM

Comparteix

  Etiquetes: ,

  Comentaris

  • Xavier Sarsanedas

   05/07/2013 - 18:29

   Mi nombre es Xavier Sarsanedas, gerente del local Kta’s Talleres de Gastronomía, ubicado en el Prat de Llobregat donde se realizo el evento del Presstryp del pasado día 29 de Mayo; me gustaría comentar, y sin animo de ofender a esta magnifica profesión del periodismo,que dicho evento tanto por la parte gastronómica y con la colaboración del Ayuntamiento del Prat, en concreto con el Centro de Promoción Económica fue realizado y organizado en nuestro local, cuyo nombre no se menciona en el articulo.

  • Òscar Marín

   08/07/2013 - 15:27

   Hola Xavier. Gràcies per la teva puntualització. Certament, el tast es va fer al local Kta’s i convido tothom a visitar el vostre web http://www.talleresdegastronomia.com. És difícil resumir tot el que vam fer en una escapada com la del 29 de maig passat. Entre altres coses, vam fer una ruta pels Espais Naturals del Delta del Llobregat que he decidit no explicar, perquè he preferit concretar i centrar l’atenció del post en el producte fresc del Prat. La necessitat de resumir ha fet que quedessin fora altres aspectes, com la visita a l’oficina de la Porta del Delta o el fet que els plats que els lectors poden assaborir als restaurants del Prat nosaltres els vam tastar al local Kta’s. Queda dit, doncs, que Kta’s és un local especialitzat en degustacions i tallers de cuina on, per cert, ens hi van tractar molt bé.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús