Un passeig de tardor per Gallecs

Gallecs Panoràmica.jpg

Gallecs és un excepcional pulmó verd situat al cor del Vallès Oriental. © Òscar Marín

Qui descobreix l’espai rural de Gallecs per primera vegada, no pot deixar de sorprendre’s. Sorprèn que a Mollet del Vallès, una ciutat tan industrialitzada, encara s’hi conservi un paratge rural de gran valor paisatgístic, ambiental i històric. Aquest ampli territori d’unes 730 hectàrees està travessat per camins freqüentats pels veïns de la població, senders que permeten acostar-se a la flora, a la fauna i al patrimoni arquitectònic, essencialment esglésies i masies. Gallecs és un exemple de supervivència. On ara hi ha camps i boscos, s’hi va projectar durant la dictadura una zona d’habitatges per acollir les fortes migracions que van arribar a l’àrea metropolitana (per entendre’ns, una població com ara Badia del Vallès). Els terrenys van ser expropiats, però el projecte no acabava de tirar endavant. Mentrestant, els antics propietaris van seguir treballant les seves terres, però sense fer-hi cap manteniment ni construcció, esperant que tard o d’hora els fessin fora definitivament i comencessin les obres. El moment, per sort, no va arribar mai, i avui Gallecs és un magnífic exemple d’un espai agrícola amb horts recreatius, espais verds, cultius ecològics i quilòmetres de camins.

Gallecs.jpg

L’eix bicicleta travessa Gallecs. Un camí accessible a peu, amb bici o amb cadira de rodes. © ÒM

Masia a Gallecs.jpg

Hi trobem masies com Can Jornet, Ca l’Andreu, Cal Ferrat, Ca l’Antich o la Torre d’en Malla. © ÒM

Gallecs està viu: s’hi fan calçotades, s’hi celebren aniversaris, s’hi organitzen caminades i no són pocs els veïns de Mollet que hi passegen els gossos o hi van a córrer després de la feina. També s’hi organitzen moltes activitats pedagògiques per a escoles, gestionades per les diverses entitats relacionades amb el territori: l’Associació Agroecològica de Gallecs, l’Associació Agroecològica de Gallecs, l’Escola de Natura del Corredor… Entre les activitats que s’hi fan hi destaca la construcció de caixes niu, l’explicació dels secrets de l’agricultura ecològica, tallers d’usos i aplicacions de les plantes i rondalles sobre la flora i la fauna de Gallecs. No deixeu de visitar l’agrobotiga, al costat de l’església de Santa Maria, on trobareu productes autòctons com la mongeta del Ganxet, les melmelades casolanes i la cervesa TOC d’espelta ecològica. La possibilitat de fer rutes, a peu o amb bicicleta, també és destacable. Hi ha quatre itineraris que es poden descarregar a través del web de l’espai natural. L’accés és molt fàcil, es troba a tocar de l’autopista AP-7. Ara només us queda gaudir-ne!

Blats i melmelades.jpg

S’hi conreen blats antics com la xeixa, l’espelta, el blat Montcada i el blat persa. © ÒM

Capvespre a Gallecs.jpg

Capvespre a l’espai rural protegit de Gallecs. © ÒM

Comparteix

  Etiquetes: , , , , , , ,

  Comentaris

  • marc

   28/10/2014 - 20:15

   És on es va rodar la pel·lícula “La Plaga”… preciosa!

  • Pol

   29/10/2014 - 11:35

   T’has deixat de dir que també s’hi celebra una festa major única al voltant de Sant Jaume!

  • Raquel

   29/10/2014 - 14:32

   Gran reportatge, només trobo a faltar la referència a la lluita social per a que aquests terrenys no es construïssin.
   El moment, “per sort”, no va arribar mai: no va ser sort, va ser esforç.
   I l’amenaça que encara té:
   L’Incasòl ha venut set hectàrees de Gallecs a una empresa de logística
   http://www.contrapunt.cat/noticia/21173/lincasol-ha-venut-set-hectarees-de-gallecs-a-una-empresa-de-logistica

  • Òscar

   29/10/2014 - 20:17

   Moltes gràcies, Pol i Raquel, per les vostres aportacions. Voldria aclarir que aquest breu post no pretenia ser exhaustiu, queden moltes coses per explicar de Gallecs. Se’n podrien escriure uns quants llibres. La meva intenció és convidar tothom a gaudir d’un passeig per la zona a la tardor i que aquest passeig serveixi per atansar-se als valors que amaga aquest territori i pels quals val la pena defensar-lo.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús