Els meus racons preferits de Palma

Ferri Tenacia Palma.jpg

El ferri de Trasmediterranea vist des de la Seu. © ÒM

Arribo a Palma a les 6.45 h amb el ferri Tenacia de Trasmediterranea. És una manera còmoda de viatjar entre les illes. Surts del port de Barcelona al final del dia (si vols, embarcant-hi el teu propi cotxe), prens una copa, t’adorms al camarot i arribes a la capital mallorquina quan el sol treu el cap per l’est de la gran badia. I allà comença un nou dia ple de possibilitats. Palma és una ciutat de mida humana, prou important per oferir una gran vitalitat i un patrimoni sorprenent, i prou menuda per mantenir l’ambient de poble en alguns dels seus barris. De Ciutat hi ha molts racons que m’agraden, però els que us esmentaré a continuació es troben entre els meus preferits.

Catedral de Palma.jpg

La Seu domina la gran badia de Palma. © ÒM

Seu de Palma.jpg

La llum inunda cada matí l’interior de la Seu a través de la gran rosassa. © ÒM

A la catedral es pot gaudir d’una experiència sorprenent: fer un bany de llum a l’interior de la Seu. Al matí, quan els rajos de sol travessen els vitralls de la gran rosassa de la catedral, seieu en un dels bancs de la nau central i deixeu-vos tocar pels colors: taronja, verd, groc… Ara se’n diu “cromoteràpia”, però la cosa ve de lluny. Tanqueu els ulls i submergiu-vos-hi. És una sensació especial, algú en pot dir “mística”. Després, feu un tomb per la catedral i admireu les capelles, el claustre, les columnes. No us perdeu l’altar de Gaudí, i atureu-vos davant la capella de Barceló. Us pot agradar més o menys, però sempre hi ha peregrins de l’art que se la miren embadalits.

Claustre catedral i campanar Palma.jpg

El campanar de la catedral vist des del claustre. © ÒM

La Catedral de Palma.jpg

L’extraordinària façana gòtica de la catedral. © ÒM

Al voltant de la Seu, turistes i veïns es barregen, però l’ambient es manté tranquil. Caminant per aquesta zona es troben importants casals amb agradables patis senyorials, com els de Can Oms i Can Bordils, al carrer de l’Almudaina, o el de Cal Comte de la Cova, al carrer del Sol. Un bon lloc on refugiar-se quan fa calor.

Can Oms.jpg

El pati de Can Oms, una de les cases senyorials que envolten la Seu. © ÒM

Cort.jpg

La gran façana renaixentista de l’Ajuntament de Palma. © ÒM

Caminant a poc a poc s’arriba fins a Cort, el majestuós ajuntament de la capital mallorquina. S’hi fan visites guiades els caps de setmana i just davant hi trobem una magnífica olivera centenària, però el que més m’agrada d’aquesta zona són els seus carrerons plens de sorpreses.

Olivera plaça de Cort.jpg

La gran olivera centenària de la plaça de Cort, envoltada de terrasses. © ÒM

Aquí el petit Colmado Santo Domingo, que data del 1886 (ideal per comprar-hi sobrassada, formatges i melmelades); allà la bomboneria La Pajarita i l’antiga botiga de joguines La Industrial; i més cap aquí Can Corbella, un edifici sorprenent de vitrines acolorides, arcs de ferradura i finestrals allargassats coronat per una torre octogonal.

Colmado Santo Domingo.jpg

El Colmado Santo Domingo és un dels establiments tradicionals que trobem a prop de Cort. © ÒM

Botiga de joguines La Industrial.jpg

Val la pena aturar-se a l’antiga botiga de joguines La Industrial. © ÒM

Rebost de Cort.jpg

Un dels petits locals on menjar entre l’ajuntament i l’església de Santa Eulàlia. © ÒM

A prop de la plaça de Cort es troba la plaça de Santa Eulàlia, que pren el nom d’una de les esglésies més boniques de Ciutat. Aquí hi trobem la terrassa del Cafè Moderno, que té el seu origen al 1914. Un bon lloc per passar una estona relaxada. Una mica més enllà hi ha el convent de Sant Francesc, fundat el 1281, on hi ha enterrat l’il·lustre Ramon Llull.

Santa Eulàlia.jpg

L’esvelta església de Santa Eulàlia. © ÒM

Convent de Sant Francesc.jpg

A l’església de Sant Francesc hi ha les restes de Ramon Llull. © ÒM

Sant Francesc.jpg

La façana del convent de Sant Francesc. © ÒM

El meu local preferit d’aquesta zona no es troba gaire lluny del convent. Al carrer de Can Sanç hi ha Can Joan de s’Aigo, un establiment emblemàtic que té més de tres-cents anys d’història. Diuen que en Joan de S’Aigo va crear els primers gelats de l’illa al segle XVIII, mesclant l’aigua dels antics pans de neu amb diversos sucs i fruites. Avui hi podeu tastar els productes més típics de l’illa: la coca de trempó, el cocarroi, el quarto, l’ensaïmada… i també deliciosos gelats d’albercoc, crema de cafè o avellana.

Can Joan de s'Aigo.jpg

Fem un cafè a Can Joan de s’Aigo. © ÒM

Siurells.jpg

Un dels records típics de Mallorca són els siurells, uns característics xiulets d’argila. © ÒM

La Plaça Major s’ha de veure, sempre viva i plena de passavolants, veïns, músics o turistes en patinet elèctric. Darrera de la plaça Major descobrireu una cantonada sorprenent, amb un dels balcons més inquietants de la ciutat. Es tracta de Can Forteza Rey, un edifici on la ceràmica policromada, el trencadís modernista i les formes sinuoses atreuen les mirades. Dissenyat pel joier Lluís Forteza Rei, decorat amb motius florals i ornamentat amb ferro forjat, aquest edifici (que avui acull oficines) rep clares influències del modernisme català.

Plaça Major.jpg

La plaça Major és un interessant lloc de pas, però els establiments són massa “turístics”. © ÒM

Edifici modernista.jpg

Can Forteza Rey és una agradable sorpresa modernista. © ÒM

Un altre racó interessant del centre històric és la Costa de la Pols, al voltant de l’església de Sant Miquel. A prop hi ha la Rambla, que no és tan dinàmica com la de Barcelona, però que sempre és ben plena de flors. I baixant pel carrer de la Riera, passareu per davant del Teatre Principal de Palma i veureu una de les primeres construccions modernistes de la ciutat: el Gran Hotel, un edifici de tres pisos davant de la plaça Weyler, acabat el 1903, que és obra de Lluís Domènech i Montaner. La façana va ser ornamentada amb elements ceràmics i amb el toc escultòric d’Alfons Juyol. D’establiment luxós va esdevenir, l’any 1993, el centre cultural CaixaForum de Palma. I a poc a poc arribem a la plaça del Mercat.

Hotel CaixaForum Palma.jpg

L’edifici del Gran Hotel acull el CaixaForum de Palma. © ÒM

La plaça del Mercat és un dels punts neuràlgics de Palma. Si mireu cap amunt, veureu dues cases modernistes simètriques. Can Casasayas i la Pensió Menorquina estaven destinades a romandre unides, però van acabar separades pel carrer de Santacília. Les seves façanes sinuoses s’emmirallen i es poden contemplar tranquil·lament des d’una de les terrasses de la plaça.

Casasayas.jpg

Can Casasayas i la Pensió Menorquina, a la plaça del Mercat. © ÒM

Aquí hi ha un dels bars més emblemàtics de Ciutat. El bar Alaska no és cap bellesa, més aviat sembla que fa nosa enmig de la plaça i l’Ajuntament va estar a punt d’enderrocar-lo, però la pressió veïnal ho va impedir. Menjar un entrepà o una hamburguesa a la barra de l’Alaska és una opció ràpida i econòmica en ple centre urbà, tot i que prefereixo un bon llonguet del Bar Bosch, a l’inici del passeig des Born, o de la Bodega Bellver, al carrer de Can Serinyà, molt a prop de la plaça del Mercat.

Bar Alaska.jpg

El mític bar Alaska, poc encant però molta tradició. © ÒM

Però d’aquesta plaça tan cèntrica, el lloc que no heu de deixar de visitar és el Forn Fondo, l’establiment centenari de la família Llull on podreu tastar i comprar unes de les millors ensaïmades de Mallorca. En podeu comprar de diverses mides i preus, soles o amb cabell d’àngel, totes boníssimes. També al proper Forn Santo Cristo, al carrer dels Paraires, trobareu ensaïmades i pastissets tradicionals en un establiment que data del 1910.

Forn Fondo.jpg

No us perdeu les delicioses ensaïmades del Forn Fondo. © ÒM

Forn Fondo.jpg

La meva ensaïmada de cabell d’àngel. © ÒM

Des d’aquí, s’arriba a l’emblemàtic passeig des Born, una de les avingudes amb més encant de la ciutat. L’edifici que més hi destaca és el Casal Solleric, amb la seva gran galeria decorada amb frescos i el seu pati elegant. L’entrada és gratuïta i sempre val la pena aturar-s’hi i descobrir alguna de les exposicions que acull. Del passeig del Born a l’arc de la Drassana, un bonic racó amb una vista inusual de l’Almudaina, hi ha una breu caminada.

Balcons des Born.jpg

Façanes a la zona del passeig des Born. © ÒM

Centre Cultural.jpg

El pati del Casal Solleric, un important centre cultural al passeig des Born. © ÒM

Palau de l'Almudaina.jpg

El palau de l’Almudaina vist des del parc de l’arc de la Drassana. © ÒM

I una mica més a ponent es troba la Llotja. És imprescindible visitar aquest edifici del segle XV que és un dels millors i més ben conservats edificis del gòtic civil d’Europa. Les columnes helicoïdals, que van inspirar les de la Llotja de València, sostenen màgicament l’estructura. I després de deixar-nos enlluernar per l’arquitectura gòtica, val la pena acostar-se fins al barri de Santa Caterina.

Llotja Palma.jpg

A la Llotja de Palma hi destaquen les columnes helicoïdals que van inspirar les de València. © ÒM

Santa Caterina és al barri de moda de Palma. Situat a prop del port, en una antiga zona de pescadors, en els seus carrers se succeeixen els edificis modernistes, els restaurants i els establiments tradicionals. Un dels seus punts més emblemàtics és el mercat, el més antic de la ciutat, que obre de 9 a 16 h tots els dies, excepte el diumenge. Sota el paraigua d’un edifici de principis del segle XX, les seves 50 parades ofereixen peix, marisc, carn, embotits, formatges, fruita, verdura… i hi ha tres bars que permeten gaudir d’aquests productes ja elaborats.

Mercat Santa Caterina.jpg

Parada de peix fresc al Mercat de Santa Caterina. © ÒM

A Palma hi ha molt bons llocs on dinar, però us recomano l’Assaona, entre el Palau de Congressos i es Portitxol. L’ambient és mediterrani, acollidor, amb una bona vista de la platja i de la catedral al fons. Els plats arrelats a la terra i la carta de vins mallorquins fan que l’àpat sigui una experiència molt recomanable. Hi destaquen plats com el llobarro amb crosta de sal i l’arròs cremós de marisc.

Restaurant Assaona.jpg

L’àmplia terrassa del restaurant Assaona. © ÒM

Arròs cremós de marisc Assaona.jpg

Arròs cremós de marisc a l’Assaona. © ÒM

Terrassa Assaona.jpg

Des de l’Assaona s’obtenen bones vistes de Palma. © ÒM

Palma mai no decepciona els amants de la cultura, la gastronomia i la vida mediterrània. És una escapada que sempre recomano i que es pot completar amb múltiples visites per tot Mallorca. Només ens calen uns dies més per gaudir de tot el que aquesta illa ens pot oferir.

Camarot ferri Trasmediterranea.jpg

Tornada a bord del ferri Tenacia de Trasmediterranea. © ÒM

Comparteix

    Comentaris

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús