La Savinosa, la vergonya d’un lloc prohibit

Sanatori de la Sabinosa, obra de Francesc Monravà Soler, construït sobre la punta de l'Arrabassada el 1929 per a tuberculosos. Després de la Guerra Civil va allotjar nens (orfes i famílies amb poc recursos) que hi passaven temporades. Ha deixat tràgics records entre els qui hi van residir. Resta abandonat des del 1976 i és propietat de la Diputació de Tarragona.Tarragona, Tarragonès, Tarragona

La punta de l'Arrabassada i d'edifici de la Savinosa, Tarragona. © RLM

Arriba el setembre i tanquem el parèntesi estival, on hi ha hagut vacances, sopars a la fresca, piscines… i també feina. Entre els encàrrecs que havia d’enllestir durant l’estiu n’hi havia un que em feia especial il·lusió. L’editorial La Galera m’havien demanat que preparés un imatge per la portada d’una novel·la de la col·lecció juvenil El corsari. L’obra és de Miquel Fanyanás i va estar guanyadora del premi literari Ciutat de Badalona de literatura juvenil. La trama es desenvolupa en el sanatori i orfenat de la Savinosa, aquest trist edifici aixecat en una punta preciosa del litoral de Tarragona.

Sanatori de la Sabinosa, obra de Francesc Monravà Soler, construït sobre la punta de l'Arrabassada el 1929 per a tuberculosos. Després de la Guerra Civil va allotjar nens (orfes i famílies amb poc recursos) que hi passaven temporades. Ha deixat tràgics records entre els qui hi van residir. Resta abandonat des del 1976 i és propietat de la Diputació de Tarragona.Tarragona, Tarragonès, Tarragona

La punta de l'Arrabassada, darrera, l'edifici de la Savinosa, Tarragona. © RLM

El primer que vaig fer va ser contactar amb patrimoni de la Diputació de Tarragona, l’administració propietària de l’edifici, per demanar l’autorització per entrar a fer les fotos. Hem vaig quedar parat quan em van advertir que tenien per norma no autoritzar la realització de fotografies. De tota manera, ens van recomanar fer una petició formal que l’editorial els va fer arribar tot seguit. La resposta va ser però, negativa del tot.

Un es pregunta com pot ser que una administració pública negui el permís per fotografiar un patrimoni públic, i més quan es tracta d’il·lustrar una obra literària. Em costa d’entendre. Tot seguit vaig fer una recerca a internet i em vaig quedar bocabadat. Resulta que hi ha col·lectius de gent a Espanya i a l’estranger que tenen com a principal afició entrar en recintes abandonats i llocs prohibits per fer-ne fotos i filmar-los. La Sabinosa, precisament, apareix al capdemunt del ranking com un dels indrets més interessants d’Espanya. Val a dir que algun dels reportatges publicats són francament interessants, mireu sinó aquesta incursió realitzada per un pare i un fill: www.forbidden-places.net/urban-exploration-Sabinosa-s-Sanatorium#gal

De tota manera, les sorpreses no van acabar aquí. Llegint els comentaris publicats als webs en vaig trobar alguns escrits per persones que de petits havien estat recloses a la Savinosa i, la veritat, em va canviar la imatge —bastant neutre— que tenia de l’edifici. Sempre havia sentit a dir que havia estat un sanatori per a tuberculosos però va arribar a ser més que això. Durant molts anys va funcionar com una mena d’horfanat dirigit per ments abjectes impregnades de la més rància moral franquista —segons sembla i a jutjar pels comentaris que es poden llegir a la xarxa. Va estar en actiu curiosament fins el 1975. La mort del dictador va ser també la d’aquesta institució. Des de llavors, el debat de què fer amb la Savinosa és un dels temes recorrents a la ciutat. Fins hi tot el Col·legi d’Arquitectes en va organitzar unes jornades fa una anys.

A hores d’ara crec que seria bo documentar tot el que fes falta i fotografiar minuciosament les ruïnes per tal d’assegurar  una memòria gràfica el més completa possible. Després, donat que de l’edifici està en estat ruïnós, crec que una opció sensata seria aterrar-lo, plantar pins i canviar un indret vergonyós per un bon parc des d’on contemplar el mar i recordar valors tant importants com la llibertat, el respecte, la infantesa…

La punta de l'Arrabassada Tarragona, Tarragonès, Tarragona

La punta de l'Arrabassada, Tarragona. © RLM

Aquesta opció, a més, permetria a la Diputació deixar de sentir-se còmplice i culpable de la vergonya que transmet l’edifici (suposo que d’aquí arrenca la negativa a deixar-nos entrar amb una càmera). D’altra banda, sense permís per accedir-hi, i amb la intenció de trobar una alternativa digna per la portada de la novel·la, vaig triar un dia ben gris per anar a voltar la tanca de la finca. El resultat final de la foto triada la teniu abaix. El llibre  encara no ha sortit imprès, però val a dir que me’l llegiré amb moltes ganes.

RLM portada Sabinosa.jpg

Comparteix

    Etiquetes: , , , ,

    Comentaris

    • Josep Maria

      04/09/2010 - 14:07

      En primer lloc he de dir que entenc els criteris de la Diputació. Per raons professionals em va tocar explicar el perquè de la situació d’aquest immoble a la jornada organitzada pel col·legi d’arquitectes de Tarragona on es presentava un molt interessant estudi d’una arquitecta sobre els edificis (per tant s’ha de dir que està perfectament documentat incloent història i imatges).
      Pel que se, en el procés de planificació urbanística que tira endavant l’Ajuntament, es manté la protecció de les façanes, escales i estructura d’aquests edificis de manera que condiciona qualsevol cosa a fer i té un cost econòmic desorbitat.
      Llegint la premsa ens podem adonar que n’hi ha hagut propostes d’ús des de la mateixa Diputació que no han comptat amb l’acord municipal ni tan sols per fer-se càrrec de la finca fins a particulars com la de tornar a dedicar la finca a atenció als infants (sense tenir present qui ho ha de pagar, mantenir … perquè l’opinió és lliure i no té cost). Segurament, la més singular és una proposta de la URV valorada -només pel que fa a instal·lacions- en 40 milions d’euros.
      Com tot, es pot entendre que la cosa pública ha de ser ús complert i total per part dels particulars (també en accions d’interès econòmic) jo no ho comparteixo.

    • Josep-Maria Badia

      05/09/2010 - 15:29

      Jo vaig crear un grup al facebook en relació amb aquest tema i el que demano coincideix amb el que tu proposes. Has fet un gran treball.
      http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=74998618813&ref=ts

    • Rafael López-Monné

      05/09/2010 - 17:41

      Benvolgut Josep M.
      M’alegra saber això que expliques de l’estudi de l’arquitecta i de la documentació de l’immoble. És quelcom imprescindible.
      Veient que ets una persona molt entesa en aquest tema i que comparteixes els criteris de la Diputació, m’he quedat amb les ganes de saber les raons. Probablement deuen estar justificades —i es possible que també pugui compartir-les— però, és clar, sense conèixer-les es fa difícil acceptar la negativa a poder fotografiar legalment l’edifici (paradoxalment, internet n’és ple). Personalment comparteixo amb tu que no tot allò que sigui public ha de ser d’ús complert i total per part de particulars. Ara bé, les restriccions han d’estar justificades i correctament explicades.

    • Rafael López-Monné

      05/09/2010 - 18:02

      Benvolgut Josep M. Badia.
      M’alegra coincidir. La meva no és una opinió ni experta ni prou fonamentada. Em caldria saber més del valor arquitectònic que tenir —o no— l’edifici i fins a quin punt val la pena seguir deixant que es deteriori. Ara bé, coincideixo amb vosaltres que la vocació d’aquell espai, o de bona part, és la del passeig. Sempre penso en com Cambrils, per exemple ha aconseguit que tot el seu front litoral sigui transitable a peu i en bicicleta. Això és cultura i progrés. La comparació amb el front litoral de Tarragona és, malauradament, lamentable.

    • Ramon Vidal

      05/09/2010 - 20:10

      Ei, ‘Savinosa’, eh?

    • Rafael López-Monné

      05/09/2010 - 20:21

      Ep, gràcies Ramon.

    • Laia

      06/09/2010 - 18:16

      Ostres, he quedat fascinada per aquestes imatges i et felicito per la portada. Sento molta curiositat per aquest tipus d’edificacions i és una pena que no et deixèssin fer les fotografies. Tantdebo trobin la millor manera de conservar-lo.

    • Rafael López-Monné

      06/09/2010 - 18:51

      Gràcies Laia, m’alegra saber que t’han agradat.

    • Mireia

      06/09/2010 - 20:27

      No coneixia el lloc de res i m’ha fascinat. Ja començo a buscar informació per la xarxa i ja m’he apuntat el títol del llibre per comprar-lo quan surti al mercat.
      Al final ha quedat una foto ben bonica!

    • Rafael López-Monné

      07/09/2010 - 01:06

      Moltes gràcies Mireia. Celebro el teu interès.

    • teresa

      07/09/2010 - 08:50

      Estic totalment d’acord amb el Rafel, es lamentable el estat de deixadesa d’aquest lloc, les administracions quand els interessa una cosa, no reparem en el seu cost, aquest edifici, i el seu entorn degudament restaurat, podria ser un lloc emblematic de Tarragona, i crec que hauria de ser un lloc public, i dedicat a usos culturals

    • Rafael López-Monné

      07/09/2010 - 10:28

      Hola Teresa,
      La punta de l’Arrabassada (on és el sanatori de la Savinosa) és un espai amb uns valors paisatgístics enormes i, donat l’elevat grau de privatització de la nostra costa, considero molt importat que, com a mínim en bona part, arribés a ser un espai obert, que permetés encantar-se mirant el mar, que evoqués la dimensió més natural de la nostra costa, amb les mínimes intervencions possibles. Ho hem transformat tot i amb tanta intensitat, que cada cop és més important el vuit, l’absència, la simplicitat. La Savinosa podria ser un racó formidable dedicat a allò que abans era l’habitual: mar, roques i vegetació. Ara que sabem mirar la nuesa de l’horitzó és una oportunitat recuperar llocs des d’on sentir-nos bé contemplant-lo.

    • m. teresa

      07/09/2010 - 16:54

      Rafel
      un parc o un jardi jo tambe ho considero lloc cultural, perdona,

    • Rafael López-Monné

      07/09/2010 - 17:08

      Sí, sí, Teresa, és clar, completament d’acord.

    • Manel Rouras

      10/09/2010 - 08:07

      Primer de tot felicitar a Rafael per les fotografies, son realment bones.

      Jo sóc més partidari d’enderrocar les infraestructures dels voltants i deixar l’edifici principal, no deixa de ser patrimoni arquitectònic de la ciutat. La Diputació podria fer-ne us i crear aquest jardí amb pinedes, i perquè no?, transformar l’edifici amb un alberg i un restaurant per tal d’apropar el bosc i el mar als tarragonins, seria més que una bona parada pels camins de ronda tarragonins.

      Un lloc on interpretar la corona verda de Tarragona, i on explicar l’evolució del litoral tarragoní.

      Salut,
      i visca Tarragona.

    • Rafael López-Monné

      15/09/2010 - 00:37

      Hola Manel,
      Estic completament d’acord amb tu. És només una impressió, però em fa l’efecte que el grau de consens amb un plantejament com el teu seria molt ampli. Tanmateix resulta frustrant veure la lentitud de tot plegat, oi?

    • Ramon Gallart Sánchez

      28/02/2012 - 21:16

      Molt bo el llibre. Personalment he felicitat l’autor. Tots els qui vàrem estar en aquest trist lloc sabem el que vam patir.

    • Rafael López-Monné

      29/02/2012 - 09:51

      M’alegra saber que el llibre ha agradat a algú que va conèixer aquella realitat de primera ma. Això em porta al cap la idea de cóm important és que les coses s’escriguin.
      Gràcies pel comentari Ramon.

    • lluis Gurrera i Magrane

      05/09/2012 - 19:53

      Soc en Lluis Gurrera, represento al Gata, grup excursionista i ecologista de Tarragona,
      i el nostre posicionament respecte al futur d’aquest espai sempre ha estat el mateix ; incorporar-lo
      en la seva integritat en el futur Ein que neix en aquest punt i acaba a
      la platja de tamarit, recuperar el sabinar com a comunitat que doba
      sentit a l’ecosistema litoral, que sigui un espai lliure allibetat dels edificis
      ruinosos existents i una opcio seria construir un immoble
      que servis com a centre d’interpretacio de l’abella verda i de l’espai natural compres per :
      el morrot del preventori, la savinosa, els morrots, platja dels capellans, platja llarga,
      I l’ein actual del bosc de la marquesa, punta de la mora, muntanya de santa joan, platja tamarit.
      Salutacions. Lluis Gurrera.

    • Rafael López-Monné

      06/09/2012 - 17:51

      Lluís, coincideixo força amb tu. El tema dels centres d’interpretació és el que veig menys clar. Crec que el model està prou esgotat i cal pensar en altres formats. Tanmateix, al capdavall, allò que m’entristeix és veure passar els anys i com, generacions senceres no podran gaudir d’un espai tan fantàstic com aquest (i públic).

    • joan verdú

      29/09/2012 - 10:14

      Bon dia,
      Rafael gracies pel reportatge i les fotografies. El link a forbidden-places es tambe Impressionant. Porto 7 anys vivint al barri i fins ara no m’he adonat de la magnitud del que hi havia allà. Hi ha un bloc interessant de ‘nens del sanatori’ a la web sabinosa-scila.blogspot.com/
      Avui dia sembla que hi viu algú, i sembla curiós que la diputació no hi deixi fer fotos. Segurament s’hauria de mantenir algun dels edificis per no perdre aquesta memòria… En tot cas hem començat una campanya de recollida de signatures perquè s’obri al públic com a parc mentre no s’aclareix cap altre ús. Us animo a signar-hi i difondre-ho, el web és http://www.change.org/es/…/la-savinosa-nou-parc-urbà-de-tarragona
      Entre tots ho podem aconseguir!

    • joan verdú

      29/09/2012 - 10:16

      Disculpeu, la web per la recollida de signatures és
      http://www.change.org/es/peticiones/la-savinosa-nou-parc-urb%C3%A0-de-tarragona

    • Rafael López-Monné

      29/09/2012 - 23:48

      Joan,
      Gràcies a vosaltres per la iniciativa.
      Estic absolutament d’acord amb el que proposeu que, de fet, si fa o no fa, és el mateix que expressava en aquesta entrada del blog ara fa dos anys.
      Ja ho he signat i procuraré divulgar-ho.
      Endavant i, com deia abans, moltes gràcies!

    • Bobbi

      12/05/2016 - 16:54

      Hei!Begynner å nærme seg litt med avreise for meg:-) så lurte på noen greier. Jeg har min vanlige konto i en bank(hvor jeg får lønn) også har jeg krrttdtkoeiet i en annen bank. Hvordan løste du det med betaling best under reise?Og jeg vurderer sterkt å ha med pc(liten bærbar) , og lurer på om du anbefaler å ha med pc?Tusen takk for svar, og så gøy at du vant billetter til thailand, det fortjente du!:)

    • F.Xavier Carreras

      11/06/2020 - 10:04

      La Savinosa va ser el somni del Dr. Francesc Jimeno Vidal quan estava a Berck Plage a França amb el Dr. Sorrel aprenent sobre el tractament de les tuberculosis òssies. Jimeno va ser desprès un dels introductors de la nova Traumatologia a Espanya i durant la Guerra Civil, sense demanar-ho va haver de traslladar l’Hospital de Sang de Reus, a la Savinosa, on el seu hospital atenia ferits del front d’Aragò, mig complint el seu somni de convertir aquest centre en una copia del de Berck Plage. I el franquisme s’ho endugué tot a fer punyetes.

    Escriu un comentari

    (*) Camps obligatoris

    *

    Normes d'ús