Bestiar, senderistes i bosses de plàstic

No sé si heu corregut mai davant d’un ramat de vaques desbocades. Jo sí, i he de confessar que no les teníem totes. Són molt grans les vaques! Normalment les veiem tranquil·letes, pasturant, remugant, com si reduïssin la complexitat del cosmos al metre quadrat d’herba que tenen davant. Ara bé, tota aquesta serenor la poden perdre en un moment si sospiten que els porteu sal. Sí, sí, la sal les torna boges i els pastors saben bé que els cal aquest afegit extra de minerals per completar la seva dieta.

RLM160507_061BX©.jpg

RLM160802_257BX©.jpg

Precisament la recomanació de no portar bosses penjades que els animals puguin confondre amb sal és una de les que apareix en un cartell presentat ara fa uns dies dalt les pastures pirinenques del Prat d’Or, al municipi de Sarroca de Bellera, al Pallars Jussà.

Es tracta d’una iniciativa promoguda per l’associació Marques de Pastor i l’IDAPA (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran). Aquesta associació és la promotora de la ruta excursionista El Cinquè Llac, un dels productes de turisme a peu més interessants amb què compta el país (aquesta entrada del blog hi està dedicada).

Presentació del senyal informatiu de comportament dels senderistes en zones amb ramaderia impulsada per l'IDAPA i l'agrupació Marques de Pastor que gestiona la ruta El Cinquè Llac. Prat d'Or. Sarroca de Bellera, Pallars Jussà, Lleida

Els seus gestors feia algun temps que reflexionaven per tal de trobar la manera de contribuir a evitar les molèsties i problemes que, sense mala intenció, de vegades provoquen les persones que transiten per espais on hi han ramats. Estan convençuts que la convivència entre activitats ramaderes i aquest tipus de turisme és perfectament possible. De fet, el seu perfil de client es precisament el d’una persona sensibilitzada pel medi natural i rural que busca, de fet, un contacte pausat però més intens amb aquests territoris.

Haver aconseguit consolidar una ruta com El Cinquè Llac paradoxalment comporta alguns inconvenients. Per alguns veïns qualsevol problema que hi pugui haver a la zona acaba associat a la ruta; fins i tot els més inversemblants, com per exemple els ocasionats per uns conductors de quads irresponsables (El Cinquè Llac és un itinerari per fer a peu!). Als humans ens encanta poder trobar ràpidament culpables dels problemes que ens afecten, què hi farem.

RLM160505_002BX©.jpg

RLM160508_049BX©.jpg

La mentalitat dels promotors de la ruta és però, admirablement constructiva. Sens dubte, aquesta és l’actitud més intel·ligent des d’un punt de vista empresarial, però, a més a més, en el fons es percep clarament que, senzillament, s’estimen el seu país i volen que les coses funcionin.

La seva iniciativa de dissenyar un cartell que informés els excursionistes (i visitants en general) de com comportar-se davant els ramats, va rebre el suport de l’IDAPA i aquest organisme va encarregar a qui escriu aquestes línies i al dissenyador Xavier Gasol / Simbòlic, el treball de definir i dissenyar el senyal.

El primer pas va ser recollir quin eren els principals missatges que volien transmetre i veure que s’havia fet aquí i en altres països en referència a aquest tema. En aquest cas, el diàleg entre ramaders i l’associació Marques de Pastor ha resultat clau per definir el contingut.

RLM160802_027BX©.jpg

RLM160801_309BX©.jpg

Ben aviat ens vam posar d’acord en un element molt important: el to del missatge a comunicar. Vam coincidir que era millor demanar la col·laboració i la implicació del visitant que prohibir-li allò que no volíem que fes (és més interessant provar de convèncer). D’altra banda, consideràvem important que el cartell servís per a ramats de diversos tipus, ja fossin de vaques, ovelles o egües, i que es pogués utilitzar (si es vol) en qualsevol lloc del país. L’estreta col·laboració amb l’empresa especialitzada en senyalització Geosilva ha resultat fonamental a l’hora de triar el material i un sistema de fixació capaç d’adaptar-se a diferents suports.

RLM160802_004BX©.jpg

El resultat és ja una realitat i el temps dirà el grau d’encert o desencert de tot plegat. La conclusió que personalment em ve al cap té a veure amb la importància de les petites coses. Aquesta iniciativa és més que un senyal. Simbòlicament és la prova que les coses es poden fer de manera  concertada, assenyada i reflexiva. Quin plaer treballar amb gent que dóna valor a tot això i amb una administració que sap donar importància a coses que a d’altres els podria semblar poc rellevants.

Podeu llegir aquí la crònica que en va fer el Quico Sallés per La Vanguardia

Presentació del senyal informatiu de comportament dels senderistes en zones amb ramaderia impulsada per l'IDAPA i l'agrupació Marques de Pastor que gestiona la ruta El Cinquè Llac. Prat d'Or. Sarroca de Bellera, Pallars Jussà, Lleida

Presentació del senyal informatiu de comportament dels senderistes en zones amb ramaderia impulsada per l'IDAPA i l'agrupació Marques de Pastor que gestiona la ruta El Cinquè Llac. Prat d'Or. Sarroca de Bellera, Pallars Jussà, Lleida

 

 

 

 

 

 

Comparteix

  Comentaris

  • Lola

   06/08/2017 - 21:43

   Es molt interessant això de les rutes de muntanya i tot el q expliqueu !!!

  • Rafael López-Monné

   06/08/2017 - 23:15

   Moltes gràcies Lola!

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús