El regne dels cels i de la… Terreta

Voltor a la collada de Castellet, EIN Alta vall de Serradell, Tremp, Pallars Jussˆ, Lleida

Voltor a la collada de Castellet, Alta vall de Serradell, La Terreta, Tremp. © RLM

Sempre és un privilegi que algú et descobreixi coses noves. El divendres passat vaig tenir el gust de conèixer un paratge ben especial, la Terreta, i fer-ho de la ma de dos dels seus enamorats, el fotògraf Jordi Tutusaus i Josep Àngel Alert, tècnic de l’àrea de recursos naturals de l’ajuntament de Tremp. Ja sabia que aquest bocí de l’enorme terme municipal de Tremp (el més gran de Catalunya) és un reputat indret d’observació d’aus, especialment de grans ocells com el trencalòs, el voltor comú, el voltor negre i l’aufrany. La visita va ser molt curta però intensa. Al capdamunt d’un turó, prop de la collada de Castellet, vam ensopegar de nassos (sense temps per treure la càmera) amb dotzenes de voltors que assistien al part d’un petit cabrit, tot esperant la placenta de la mare (no m’imagino un part més “estresant”). La nostra sobtada presència va espantar a uns i altres però va deixar ben clar que aquest és un lloc on la naturalesa encara s’escriu amb majúscules. Sens dubte, es tracta d’un paradís per ornitòlegs, amants del ocells i fotògrafs especialitzats en fauna.

L’ajuntament de Tremp sembla prou conscient dels valors que sobrevolen aquest espai i està apostant decididament per afavorir les activitats que tinguin relació amb el món de l’ornitologia i la naturalesa. A més del cel però, aquest petit territori guarda altres tresors. Per aquelles persones que van més enllà l’arquetip de paisatge clàssic —muntanyes alpines amb neu a la punta i prats amb vaques a la falda— la Terreta és un regal per obrir. Aquest és un paisatge dur, directe, sever, però d’una honestedat cristal·lina. És un paisatge llegible, ordenat encara, que parla de segles de pagesia i ramaderia, de l’esforç per guanyar-se el pa en un territori que no regala res (prova d’això és l’alarmant descens de població dels seus poblets). En molts aspectes, recorda paisatges de més al sud, paisatges amb els que personalment em trobo molt identificat. Aquest és un d’aquells territoris que es tornen més i mes valuosos cada dia que passa, en una Catalunya —molt petita— que es transforma a una velocitat vertiginosa i no sempre amb el seny del qual presumeix.

La Terreta, Tremp, Pallars Jussˆ, Lleida

L'Espluga Freda, La Terreta, Tremp. © RLM

Comparteix

  Etiquetes: ,

  Comentaris

  • Rafael

   03/05/2010 - 18:37

   Hola som un matrimoni prejubilat que disfrutem molt visitant pobles de Catalunya, vivim aquí des de fa 25 anys i encar que som de Málaga, ens agrada les muntanyes i la majoria dels pobles. Tanmateix la zona de Tarragona, Penedés, Baix Ebre no la coneixem pas gaire. Agrairíem si ens pot indicar alguns llocs per passar 3 o 4 dies i siguim assequibles pel que fa al preu.

   Gràcies

  • Rafael López-Monné

   05/05/2010 - 00:21

   M’alegra saber del vostre interès per conèixer els territoris del sud. Com ja podeu imaginar, d’allotjaments n’hi ha molts i de molts tipus. Es fa difícil la recomanació. D’entrada, us aconsello els que han sortit recomanats als reportatges que d’aquests territoris ha publicat Descobrir Catalunya. De tota manera us en diré un situat al Priorat, no pas perquè encapçali cap ranking sinó perquè el gestiona una bona amiga meva i em consta que s’hi està molt bé. La Roser, a més, és una excel·lent cuinera i una amfitriona immillorable si teniu una mínima curiositat per llibres, literatura, el món del vi o pel Priorat. L’allotjament és diu Perxe i està a El Molar (http://www.perxe.com)

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús