“Qui no porti bon camí que no esperi bona fi”

Camps de cereal a la primavera als voltants de Senan,Senan, Conca de Barberà, Tarragona

Camí agrícola a Senan, Conca de Barberà. © RLM

Camins humils, camins plens de vida, de històries, de paisatges, de mirades… Els qui em coneixen saben de la meva passió pels camins i per caminar-los. Aquesta és un gust compartit amb nombrosos companys i lectors i, molt especialment amb el Xavier Campillo i Besses, qui sens dubte —a més d’un bon amic— és un dels majors experts en aquesta matèria a Catalunya.

Fa temps que, quan es trobàvem,  acabàvem parlant que ens calia esforçar-nos per reunir en una publicació l’experiència que anàvem acumulant durant anys de treball professional en el camp dels camins, dels seus conflictes jurídics, de l’accessibilitat al medi natural i del senderisme.

Camps al terme de Nulles, Alt Camp, Tarragona

Camí particular, Alt Camp. © RLM

No ha estat fàcil però, finalment, el llibre està a punt de veure la llum. La presentació està programada pel dilluns dia 20 de desembre, a les 19 h, a Barcelona, a la sala d’actes del Museu Melcior Colet (C/ Buenos Aires, 56-58). La presentació anirà a càrrec del Ferran Miralles —un altre vell amic—, un dels grans experts en transhumància i camins ramaders. Segur que valdrà la pena. INVITACIÓ El llibre dels camins coberta.jpg

Com és habitual, publicar un llibre és una aventura col·lectiva que va molt més enllà dels autors. En aquest cas, ens cal agrair especialment el suport rebut pel CADS (Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible), pel seu director el Ramon Arribas i per l’infatigable Xavier Cazorla.  El dia a dia sovint acaba frustrant molts projectes que demanen un temps que no saps d’on treure. En aquest cas, el compromís amb el CADS i el seu entusiasme ha estat clau per tirar el projecte endavant. D’altra banda, Arola Editors, novament ha posat tot l’esforç i molta il·lusió per fer un bon llibre que, a més d’útil, sigui bonic.

La publicació porta el títol de El llibre dels camins. Manual per esvair dubtes, desfer mites i reivindicar drets. Tot i ser fruït del treball en equip, val a dir que beu principalment de la rica experiència del Xavier com a geògraf i com a pèrit judicial especialitzat en camins.

Empedrat del camí vell de Colldejou a Montroig (Falset a Reus pel coll del Guix). Camí de ferradura. Darrera la serra de LlaberiaColldejou, Baix Camp, Tarragona

Camí vell de Colldejou a Mont-roig, Baix Camp. © RLM

A continuació trobareu un breu text de resum de l’obra i, els qui tinguin curiositat, poden descarregar-se’n un FRAGMENT.

“Els camins —i no les carreteres— són la categoria més extensa de la xarxa viària, però també la més menystinguda. I tanmateix els camins satisfan al medi rural necessitats socials i econòmiques fonamentals i plenament actuals, no solament en el camp de l’agricultura i la ramaderia, o de la silvicultura, ans també en àmbits com l’accés als nuclis de població, la gestió ambiental, la lluita contra el foc i la protecció civil.

Els camins públics constitueixen la infraestructura essencial que permet al comú dels ciutadans a exercir dos drets fonamentals i complementaris que són el dret a circular i el dret a gaudir del medi ambient d’una forma respectuosa i responsable. Sense camins no hi ha llibertat.

Els camins constitueixen un patrimoni cultural de primer ordre, essencial per entendre la història dels nostres territoris. A més, avui dia, a través del turisme i del senderisme, poden acomplir noves funcions socials i esdevenir un recurs econòmic per als municipis.

Aquesta obra, rigorosa i didàctica alhora, posa en mans del públic una reflexió actualitzada sobre aquesta infraestructura viària, analitzant la problemàtica que l’afecta, presentant-ne les potencialitats i apuntant les estratègies possibles per integrar els camins dins les polítiques generals d’infraestructures i mobilitat.”

Camino de Stockalper. Senyalización de senderos en Brig, alpes suizos,Valais, Suiza

Senyalització de camins a Suïssa. © RLM

Comparteix

  Etiquetes: , , , , ,

  Comentaris

  • Jordi Brú

   08/12/2010 - 22:48

   Ostres Rafael, moltes felicitats! Segur que serà molt interessant! Salutacions.

  • roser

   09/12/2010 - 16:16

   quin dia el presentem al Priorat, mano?

  • Rafael López-Monné

   09/12/2010 - 18:35

   Hola Jordi,
   Esperem se capaços d’acomplir les expectatives. De tota manera, sembla que és el primer llibre dedicat als camins amb aquest enfocament i, com diu un amic meu, “no hi ha gaire per triar”.
   Gràcies,

  • Rafael López-Monné

   09/12/2010 - 18:41

   Roser,
   Encantat de fer-ho. Parlem-ne.

  • Jordi Brú

   10/12/2010 - 00:28

   N’estic convençut Rafael! Si feu la presentació al Priorat, n’estarem pendents.

  • Jordi Ribera

   10/12/2010 - 16:09

   òndia promet ser molt interessant…mmmmm….em sembla que els reis ……o el tió!!!!

  • Rafael López-Monné

   10/12/2010 - 17:37

   Hola Jordi,
   Tinc dubtes que, amb tant poc temps, la distribuïdora pugui convèncer als llibreters (que ara van molt atabalats) que demanin el llibre per aquest Nadal. Si estàs interessat i no el trobes, el pots demanar directament a l’editorial (977 553 707 arola@arolaeditors.com). Espero que t’agradi.
   Salut!

   rafel

  • Camins amb olor de llana – Descobrir.cat

   11/02/2011 - 03:02

   […] com ha remarca Xavier Campillo a El llibre dels Camins, amb el ritme de classificació dels darrers trenta anys (un expedient anual), Catalunya sabrà els […]

  • Camins, motos, lleis i equivocacions – Descobrir.cat

   12/06/2011 - 23:48

   […] inaplicable i que no ajuda a gestionar els problemes. Com ha demostrat abastament Xavier Campillo (El llibre dels camins), basar les limitacions en les amplades dels camins ha estat un error (cap legislació dels […]

  • EL LLIBRE DELS CAMINS. MANUAL PER ESVAIR DUBTES, DESFER MITES I REIVINDICAR DRETS

   06/11/2012 - 12:54

   […] en els què sovint es veuen immersos, la seva importància actual per al turisme,… En el bloc del Rafael en podreu trobar una descripció més àmplia, així com la invitació per assistir a la […]

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús