Priorat i pell… més Priorat que mai

Tinc un bon amic que afirma que la propera revolució important en el món del turisme, de la cultura i de les relacions socials, no vindrà de la tecnologia, sinó que serà “la de la pell”. Sí, la revolució de la pell, de la proximitat, d’allò que no és virtual, que és pot tocar, que és imperfecte però autèntic, que és humà, que és de veritat.

L’evolució de les pràctiques turístiques, les noves tendències, no són sinó un reflex de la nostra evolució com a societat. Ara que segurament tenim centenars d’amics al facebook, de seguidors al Twitter, val la pena pensar quants d’ells estarien disposats a escoltar els teus problemes amb un ampolla de vi sobre la taula, o arreglar el món en una tarda, o riure com a marrecs per qualsevol collonada i… deixar-se anar, deixar-se anar… És temps de recuperar la paraula, la conversa, la tertúlia, la proximitat. Temps de retrobar els sabors de les coses fetes amb il·lusió, amb passió, els petits grans plaers que ja coneixem i que tan feliços ens han fet. En efecte, estic convençut que són molts els que coneixen els secret de la felicitat. A què esperem?

Mas Ardevol, allotjament rural de Porrera.Falset, Priorat, Tarragona

Mas Ardèvol, Priorat. © RLM

El Priorat és precisament, un territori de pell, un territori d’intensitats, de duresa i d’autenticitats (pregunteu-ho als cellers de grans personatges que venien a menjar-se’l i han sortit escaldats). Amb l’actual context de crisi, la major part de gent del Priorat té clar que aquí no aterrarà Eurovegas, ni Barcelona World (ni ho volen). Al Priorat no caben les grans operacions, les grans ostentacions. El paisatge cataclismàtic que deia Josep Pla no ho posa fàcil. Els prioratins (nascuts o arrelats) saben que no vindran de fora a salvar-los. S’han de reinventar. I ho fan a partir del que són, del que tenen.

Al Molar, la Roser Vernet, lletraferida de mena i prioratina compromesa fins a la medul·la, regenta el Perxe, un dels allotjaments rurals amb més personalitat del Priorat (la seva). Perxe és també la seu del Centre Quim Soler de la Literatura i el Vi,  una associació cultural que, d’una bada, recull el fons de l’escriptor Joaquim Soler Ferret i vol fomentar l’estudi i la difusió de la seua obra; i de l’altra, vol ser un espai que vinculi la literatura i el vi, dos realitats, dos passions, que al llarg de la història de la humanitat han tingut molts vincles.

Perxe, residència-casa de pagès i Centre Quim Soler, centre de documentació i activitats entorn de la literatura i el viEl Molar, Priorat, Tarragona

Perxe i Centre Quim Soler de la Literatura i el Vi. El Molar, Priorat. © RLM

La Roser acaba de llançar una proposta que em sembla fantàstica, excel·lent, vinculada amb el món de la literatura, l’art i la cultura: Priorat, versió original. Us imagineu poder parlar tranquil·lament, per exemple, amb algun dels escriptors que us agraden? És tracta de compartir un cap de setmana al Priorat amb un convidat (un escriptor, un pensador, un artista…), i com a molt 10 persones més. Com diu la proposta, “una estada feta al gust i les ganes de qui convidem, per  enraonar de la seua obra, d’allò que, més ençà o més enllà s’hi relaciona o la caracteritza, i de  tot allò que es vulgui proposar durant l’estada”. La primera convidada, el 5, 6 i 7 d’octubre serà l’escriptora Maria Barbal i ja estan confirmats Sílvia Alcántara (novembre) i Ramon Solsona (desembre). Sensacional.

Prop de Porrera, un dels allotjaments rurals de més prestigi del país, Mas Ardèvol, està a punt de llençar una proposta també molt temptadora. Mas Ardèvol és regentat per la Gemma Peyrí, una altra de les grans dones d’aquesta comarca, pionera en el turisme rural i incansable emprenedora. És ella, per exemple, la impulsora i ànima de la línia de productes cosmètics d’alta qualitat Nina Mas Ardèvol, basats en el vi i les avellanes. Podeu imaginar quelcom més arrelat a la terra?

Mas Ardevol, allotjament rural de Porrera.Falset, Priorat, Tarragona

Mas Ardèvol, Priorat. © RLM

En aquest cas, la iniciativa va de vi, de paisatge i també de tertúlies. Amb el nom de Vins Panoràmics és proposa un cap de setmana per descobrir algun dels grans vins que s’elaboren a Porrera de la ma dels propis enòlegs, tot passejant entre vinyes d’alçada i participant en un sopar amb els creadors dels vins. L’estada inclou una passejada amb guia per camins entre vinyes  per contemplar els grans horitzons dels paisatges del vi —que tan identifiquen al Priorat— i conèixer les històries humanes que van transformar la comarca. A mig camí, entre les vinyes, es fa un tast del vi proposat que, per iniciar la sèrie sembla que serà del prestigiós celler Cims de Porrera.

Ambdues propostes respiren coherència, honestedat i sensibilitat. Ambdues persones viuen del turisme, però no el conceben únicament com una activitat econòmica, sinó com una activitat que posa en relació persones, una activitat on la satisfacció d’uns és també la satisfacció dels altres; una activitat que persegueix un objectiu d’una enorme transcendència: intentar ser una miqueta més feliços. Bona sort!

Comparteix

  Etiquetes: , , , , , ,

  Comentaris

  • mteresa

   20/09/2012 - 11:19

   Quanta rao tens, Rafel, en sembla una idea fantastica i sensacional
   La tria d’escriptors mol bona, gent amb molta sensibilitat i arrelats a la terra

  • Rafael López-Monné

   20/09/2012 - 12:52

   Maria Teresa,
   Coneixent la Roser i la Gemma, segur que valdrà molt la pena.

  • Fernando Miro

   21/09/2012 - 08:05

   Gemma i Roser aquet escrit m’ha fet posar la pell de gallina perque ja sabeu els meus pensaments i crec que anem per bon cami . SALUD

  • Rafael López-Monné

   21/09/2012 - 10:03

   Jo també ho crec Fernando. Una abraçada

  • Quima Pellisé

   24/09/2012 - 09:26

   fabuloses les dues propostes, com sempre venint de vosaltres, gràcies per obrir camins,
   una abraçada des de Mas figueres per a tots.

  • parlen de PRIORAT VERSIÓ ORIGINAL (bloc de Descobrir Catalunya) « Priorat Versió Original

   24/09/2012 - 13:39

   […] Priorat i pell… més Priorat que mai  […]

  • Rafael López-Monné

   24/09/2012 - 17:29

   Una abraçada de tot cor Quima!

  • Meritxell

   25/09/2012 - 09:33

   Fantàstic article, Rafael! Hem de fer didàctica (ara això està molt a l’ordre del dia, ;-)) del que tenim a casa, que no és poc. Sempre dic que som rics i no ho sabem, ens ho hem de començar a creure i transmetre. Aquestes dues iniciatives són realment autèntiques, esperem que tirin endavant amb força! Una abraçada ben forta, des del Brogit.

  • xavier candela

   25/09/2012 - 10:28

   Molt bon article que reflexa la realitat d’un territori, de manera pasada i actual. Les propostes exposades permeten veure que no cal gaires inversions sino bones idees i aprofitar el que tenim a prop. En el Priorat és molt el que hi ha.

  • Mercè Pellejà

   25/09/2012 - 18:31

   Com diu la publicitat del PRIORAT,
   Priorat sense presa, i això es el que ens dius el Rafel, disfrutar pero sobretot assaborir el paisatge, les olors, els colors, les llums….. Ara ve el temps mes màgic del Priorat.
   La Tardor.

  • Rafael López-Monné

   25/09/2012 - 19:11

   Gràcies Txell pels comentaris i felicitats per les excel·lents iniciatives per conèixer el Priorat que oferiu des del Brogit. Compartim visions i valors.

  • Rafael López-Monné

   25/09/2012 - 19:12

   Completament d’acord Xavier. Ara cal esperar que la realitat certifiqui l’encert de les propostes. En aquests moments que estem vivint, no és pas fàcil.

  • Rafael López-Monné

   25/09/2012 - 19:15

   Exacte Mercè, la tardor és realment espectacular al Priorat. Hi han excursions a peu que en aquest temps que ara arriba, resulten absolutament inoblidables.

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús