La catedral de Tarragona: inabastable

El número d’octubre de la revista Descobrir publica un reportatge dedicat a la catedral de Tarragona, amb un text molt interessant d’Oriol Margalef i fotos d’un tal Rafael López-Monné.

Tarragona.jpg

Aquest és un d’aquells reportatges però, que per molt bé que quedin, no et deixen satisfet del tot. L’Univers no cap en vuit planes i la catedral de Tarragona tampoc. Els racons i les històries són inesgotables i voldries compartir tot el que els entesos t’expliquen en especial els petits detalls rera els que s’amaguen ves a saber quins personatges.

La catedral és plena de relats, i també també de contradiccions. Algunes amb centenars d’anys i altre més recents. Per exemple, la recent restauració del retaule de la capella dels Sastres, del segle XIV, que ha permès recuperar una policromia sorprenent . Una meravella! (felicitats als experts de MV Arte). Per contra, la nova il·luminació instal·lada en algunes capelles és francament horrorosa. És a les antípodes del que creiem que caldria els qui pensem que, per entendre l’art antic, resulta imprescindible apropar-se a les il·luminacions originals.

De fet, la Catedral exemplifica molt bé la història i caràcter dels tarragonins; les nostres grandeses i misèries. Capaços d’aixecar una gran catedral quan la Tarragona medieval era no gaire més que un poble, i de tancar el claustre amb reixes al segle XVII per tal que la canalla no robés les taronges (les mateixes reixes de ferro que ara estan fent malbé el preciosos capitells romànics d’un dels claustres més grans de la Península).

Fotografiar la catedral és una de les meves debilitats —aquest edifici és història pura— i val a dir  que aquesta vegada ha estat especialment agradable mercès a l’ajuda i la fantàstica col·laboració de l’empresa DNA que gestiona les visites (gràcies Francisco Javier i Laura!) i gracies a mossèn  Martínez Subias, responsable de patrimoni. A més a més, el reportatge també va  ser l’excusa per a que a Siqui Sánchez i el seu  fill Guillem, provessin les possibilitats de filmació dels petits helicòpters dins els grans monuments. No us perdeu el video.

Us deixo amb alguns dels éssers i personatges de la Catedral que no van poder “entrar” en les pàgines de la revista. Us esperen però, per conversar pausadament, entre els sons de l’espectacular orgue (sempre que no hi hagin helicòpters sobrevolant l’espai sacre, és clar).

 

RLM130817_310BX©.jpg

Catedral de Santa Maria, Tarragona. © RLM

RLM130817_257BX©.jpg

Catedral de Santa Maria, Tarragona. © RLM

Detall de l'artesonat gòtic del sostre de la sagristia menor i sala del Tresor, s. XIV.Catedral de Santa Maria, catedral de Tarragona.Tarragona, Tarragonès, Tarragona

Catedral de Santa Maria, Tarragona. © RLM

Detall de l'escena del Judici Final, timpà gòtic de la porta principal de la catedral de Tarragona,Tarragona, Tarragonès, Tarragona2001.07

Catedral de Santa Maria, Tarragona. © RLM

Detall de tres cares a un dels capitells romànics del claustre.Catedral de Santa Maria, catedral de Tarragona.Tarragona, Tarragonès, Tarragona

Catedral de Santa Maria, Tarragona. © RLM

Teofania de Mambre, capitells romànics, historiats, del claustre de la catedral de Tarragona,Tarragona, Tarragonès, Tarragona

Catedral de Santa Maria, Tarragona. © RLM

Comparteix

  Etiquetes: , , , , ,

  Comentaris

  • Oriol

   06/10/2013 - 22:14

   Rafael, no es pot dir (ni fotografiar) millor!

  • Rafael López-Monné

   07/10/2013 - 01:01

   Ostres! Moltes gràcies Oriol!

  • mteresa

   07/10/2013 - 09:52

   Ostres! Mira que he vist la Catedral de totes de les maneres, pero aquesta es espectacular, i sobretot despres de la restauracio.
   Moltes felicitats a tots

  • Rafael López-Monné

   07/10/2013 - 10:04

   Moltes gràcies Maria Teresa.

  • E. Zahonero

   07/10/2013 - 10:25

   Qué buenas fotos! Muchas gracias por citarnos. El mérito no es sólo nuestro, sino del maestro Aloy y de los que tienen sensibilidad para apreciarlo y no hablamos de ISO…
   Ay! nos duele mucho la catedral. A ver si entre todos la enderezamos, que se lo merece ella y todos los que se dejaron los dedos, la vista y las vidas.
   Muchas gracias, de corazón.

  • Rafael López-Monné

   07/10/2013 - 11:09

   Gracias a vosotros Emma. Es un lujo poder contar con vuestra experiencia y sensibilidad por el arte y por el trabajo y sacrificio de tanta gente que —como tu bien dices— levantaron y embellecieron esta preciosa catedral. No se si a través de ella se llega a Diós, pero sí al alma. Está comprobado.

  • Un helicóptero en la casa del señor @ fotosiqui.com

   07/10/2013 - 18:49

   […] que el maestro Rafel López-Munné estaba haciendo un reportaje para Descobrir Catalunya, y por tanto tenía la venia de las […]

  • Jana

   20/10/2013 - 20:54

   Una meravella. Ens portes la catedral revelada:
   De la foscor en surt llum.
   Del silenci, ressò de Veritat
   De la fredor, Caritat
   De la por, Esperança.

   GRàcies pels colors!

  • Rafael López-Monné

   20/10/2013 - 21:57

   Jana,
   Gràcies a tu pel comentari. És ben bonic que, des de visions diferents, arribem a la mateixa conclusió sobre la importància del color. Jo hi afegiria un altre concepte: Alegria, alegria per viure, l’alegria que ens transmet la bellesa. Salut!

  Escriu un comentari

  (*) Camps obligatoris

  *

  Normes d'ús